Alternatywne jedzenie

Ze względu na obecną sytuację na świecie temat alternatywnego żywienia stał się popularny. Czy owady staną się naszym naturalnym pożywieniem?

Dwa lata temu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zezwolił na wpisanie szarańczy oraz mącznika młynarka na listę „nowej” żywności. Nie była to żadna rewolucja, bowiem już w starożytności raczono się kandyzowanymi świerszczami i cykadami. Obecnie na świecie około 2 miliardy ludzi żywią się jadalnymi owadami. 

Owady jako alternatywne pożywienie

Pierwszym owadem, który dostał zezwolenie, jest szarańcza, masowo spożywana przez Afrykanów. Na terenie UE można ją sprzedawać w postaci mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Usunięte muszą być ostre skrzydełka, żeby zmniejszyć ryzyko zaparć jelitowych. Następnie komisja UE zaakceptowała jako żywność larwy mącznika młynarka, który dotąd był przekleństwem mąk i był sprzedawany głównie jako pokarm dla rybek i papug. W Meksyku już od dawna przysmakiem są chapulines, czyli smażone koniki polne doprawiane solą, chili i limonką. Spożywa się je jako przekąskę do alkoholu. Jada się także mrówki, pozbywając się zawartego w nich kwasu mrówkowego. Je się również chrząszcze, gąsienice żyjące na agawach (guscinas), termity oraz ich jajeczka traktowane jak kawior w Kenii oraz larwy jedwabnika.

Tego rodzaju osobniki uznaje się za bogate w substancje odżywcze. Mają mniej cholesterolu, tłuszczu, sporo białka (przez co są doskonałym zamiennikiem mięsa, mają białka trzy razy więcej niż wołowina), wapnia, żelaza, cynku. W Australii je się też pieczone larwy ćmy, a w Azji duże pluskwy wodne. Robaki i owady mogą być pożywieniem dla ludzi. Wykorzystywać także jako pasza dla zwierząt, trzody chlewnej i drobiu. W tym ostatnim celu wykorzystuje się także biomasę z odchodów owadów. Trwają również prace nad stworzeniem oleju z owadów jako zamiennika oleju palmowego. Bowiem uprawa palm wiąże się z ogromną degradacją środowiska z powodu masowego wypalania lasów deszczowych.

Podsumowanie

Uzdatnianie owadów i larw do żywienia jest o wiele prostsze i tańsze niż tradycyjnej żywności. Mówi się, że jest także bardziej ekologiczne. Są firmy, które przemysłowo produkują tzw. biomasę. Jedną z nich jest HiProMine z polskiej miejscowości Robakowo, która hoduje mącznika oraz hermatię, czyli czarną muchę.

Produkcja białka pochodzenia zwierzęcego jest nieefektywna i droga. Powoduje zanieczyszczenie środowiska przez emisję gazów cieplarnianych. Ponadto wymaga dużo wody i większej, niewykorzystanej powierzchni. Przy produkcji owadów jest ona kilkaset razy mniejsza. Hodowla owadów wymaga jednak wysokich temperatur. Dla wielu gatunków zwierząt owady są naturalnym pożywieniem. Czy dla ludzi również? Wkrótce się okaże. Temat jest aktualny i zainteresował się nim m.in. gigant na rynku żywności Cargrill, a także takie firmy jak Mera, Josera, Vafo, Mars, Nestlé.

Nasz współpracownik Nico Carlucci jest na bieżąco z nowymi trendami, więc szybko przygotował dla nas do tego numeru recepturę na stosowne bułeczki z użyciem larw Buffalo, czyli jasnoczarnego chrząszcza, mającego orzechowy smak.

Może Cię także zainteresować: Włoskie ciasta z orzechami i owocami

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz