Aromatyczne ciasto piernikowe

Pierniki wzięły swoją nazwę od staropolskiego słowa pierny, co oznacza pieprzny. Początkowo do ich przygotowania wykorzystywano m.in. mąkę, miód i właśnie pieprz. Odkrywamy sekrety wykonania tych tradycyjnych wypieków.

Ciasto piernikowe posiada najdłuższą tradycję spośród polskich ciast. Pierniki zaczęto wyrabiać na przełomie XIV i XV wieku. W tym okresie do Europy zaczęto przywozić różne egzotyczne produkty. W tym aromatyczne przyprawy typu goździki, cynamon, imbir, a także pieprz, które są niezbędnymi dodatkami do tego ciasta. Ciasto piernikowe było wyjątkowe i podawane tylko na specjalne okazje. 

Charakterystyka ciasta piernikowego

Piernik jest ciastem słodko-pikantnym w smaku. Cechą odróżniającą go od innych ciast jest duża zawartość korzennych przypraw, dzięki którym piernik uzyskuje specyficzny smak i aromat. Posiada brązową barwę, miodowy smak i korzenny zapach. Charakteryzuje się znaczną wilgotnością. Do jego produkcji najczęściej używa się cynamonu, goździków, pieprzu i imbiru. 

Ciasto piernikowe jest zaliczane do ciast półkruchych. Jednak biorąc pod uwagę sposób wykonania, specyficzny smak, spowodowany dodatkiem korzennych przypraw i zastosowane dodatki (miód, bakalie), można je uznać za osobny rodzaj ciasta. Do sporządzania piernika używa się ciasta półgęstego, które trzeba rozwałkować przed włożeniem do foremek. Natomiast drobne pierniczki przygotowuje się z ciasta gęstego. Wykrawa się z niego ciastka lub ręcznie formuje w postaci kuleczek. 

Upieczony piernik można dość długo przechowywać. O trwałości ciasta decyduje obecność korzennych przypraw. W chłodnym i su...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz