Babka wielkanocna z czekoladą
Babka wielkanocna z czekoladą idealnie sprawdzi się na stół wielkanocny. Zachęcamy do wykonania receptury.


receptura
Babka wielkanocna z czekoladą
Ciasto
170 g masła
215 g cukru pudru
340 g jajek
340 g mąki pszennej
170 g mąki migdałowej
17 g proszku do pieczenia
3,5 g soli
170 g śmietany 30%
8,5 g pasty waniliowej
85 g migdałów prażonych
130 g czekolady gorzkiej 60% Terravita
Polewa
150 g czekolady deserowej 45% Terravita
30 g oleju
Masło ubić z cukrem pudrem. Następnie jajka dodawać partiami do ubitego masła. Potem wszystkie suche składniki wymieszać razem. Śmietanę oraz pastę podgrzać do 60°C. Czekoladę w płatkach rozdrobnić, następnie wymieszać z migdałami. Dodać do ubitej masy suche składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę do masy, połączyć razem. Na koniec dodać czekoladę oraz migdały, całość ręcznie razem połączyć. Formę wysmarować masłem. Piec w 180°C przez 60 min, grzałki góra – dół.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać dokładnie z olejem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Potem polać babkę, poczekać do zastygnięcia.
Czytaj także: Biscottini al limone