Biscotti al cocco

Kruche ciasteczka są pyszne i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nico Carlucci prezentuje recepturę na Biscotti al cocco (ciasteczka kokosowe).

Biscotti al cocco
Ciasteczka kokosowe (Biscotti al cocco), fot. z archiwum autora

receptura

Ciasteczka kokosowe (Biscotti al cocco)

Czas przygotowania: około 3 godziny
Trudność: proste
Koszt: niski
Czas wypieku: około 12 minut
Narzędzia: łopatka plastikowa, pojemniki na składniki, folia spożywcza, wałek lub wałkownica, foremki na ciasteczka, lodówka, blachy cukiernicze perforowane lub wyłożone papierem piekarskim.

Składniki

500 g masła z lodówki
500 g cukru pudru
250 g mączki kokosowej
5 średnich jajek (około 277 g)
1 kg mąki do ciasta kruchego
40 g aromatu waniliowego w żelu

Sposób przygotowania

Ciasteczka można wykonać ręcznie lub za pomocą planetarki z mieszadłem liściowym. Włożyć do planetarki: cukier puder, zimne masło, mączkę kokosową, aromat waniliowy w żelu i pozostawić do mieszania, aż ciasto stanie się jednorodne. Potem dodać przesianą mąkę i dalej mieszać. Na koniec dodać jajka i mieszać, aż otrzyma się ciasto gładkie, kompaktowe i jednorodne. To postępowanie powinno trwać około 10 minut na umiarkowanej szybkości obrotów. Całkowita waga ciasta powinna wynosić około 2,544 kg.

Następnie za pomocą plastikowej łopatki przenieść ciasto na folię spożwyczą, obwinąć i włożyć do odpoczynku do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć z lodówki, ponownie wymieszać w planetarce przez kilka minut, aż ciasto stanie się zwarte. Potem za pomocą wałka lub wałkownicy uzyskać pożądaną grubość ciasta. Foremkami utworzyć ciasteczka o średnicy około 4,8 cm. Przełożyć na blachy wyłożone papierem piekarskim. Wypiekać w temperaturze 210°C w piecu wentylowanym przez około 12 minut. Z 500 g ciasta sporządzi się 38 ciasteczek. Podczas wypieku ubytek wagi wynosi około 46 g. Każde ciasteczko ma wagę około 14 g.

Zobacz także: Biscottini al limone

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz