Bottoncini alla semola

Kruche ciasteczka są pyszne i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nico Carlucci prezentuje recepturę na Bottoncini alla semola (guziczki z powtórnie zmielonej mączki).

Bottoncini alla semola
Guziczki z powtórnie zmielonej mączki z twardego ziarna, z masła bez laktozy (Bottoncini alla semola), fot. z archiwum autora

receptura

Guziczki z powtórnie zmielonej mączki z twardego ziarna, z masła bez laktozy (Bottoncini alla semola)

Czas przygotowania: około 3 godziny
Trudność: proste
Koszt: niski
Czas wypieku: około 12 minut
Narzędzia: plastikowa łopatka, pojemniki na składniki, folia spożywcza, wałek lub wałkownica, foremki do ciasteczek, lodówka, blachy do wypieku perforowane lub wyłożone papierem piekarskim, rurka plastikowa, miarka ze skalą.

Składniki

500 g zimnego masła bez laktozy
320 g cukru pudru
1 torebka chemicznych drożdży w proszku (16 g)
5 średnich jajek (waga około 290 g)
1 kg mąki do kruchego ciasta
40 g aromatu waniliowego w żelu

Sposób przygotowania

Ciasteczka można wykonać ręcznie lub z użyciem planetarki z mieszadłem liściowym. Włożyć do niej: cukier puder, torebkę drożdży, zimne masło oraz aromat waniliowy. Mieszać aż do otrzymania jednorodnego ciasta. Potem dodać przesianą mąkę i dalej mieszać. Na koniec dodać jajka i mieszać do uzyskania ciasta gładkiego, kompaktowego i jednorodnego. To postępowanie powinno trwać przez około 8 minut na umiarkowanej szybkości obrotów. Na koniec ciasto powinno ważyć około 2,158 kg. Za pomocą plastikowej łyżeczki wyjąć ciasto z planetarki i rozłożyć je na folii spożywczej. Potem włożyć do lodówki do odpoczynku na minimum jedną godzinę.

Wyjąć z lodówki i ponownie wymieszać kilka minut w planetarce, aż ciasto stanie się ponownie kompaktowe. Za pomocą wałka lub wałkownicy uzyskać wybraną grubość ciasta i z użyciem foremek utworzyć ciasteczka o średnicy około 4,8 cm. Za pomocą plastikowej rurki zrobić 4 dziurki w każdym z ciasteczek, tak żeby przypominały guziczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem piekarskim. Wypiekać w 210°C w piecu wentylowanym przez około 12 minut.

Zobacz także: Biscottini al limone

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz