Bułeczki z płatkami czerwonej soczewicy i pizza pokrzywowa
Zachęcamy do przygotowania receptur Nica Carlucciego na bułeczki z płatkami czerwonej soczewicy i pizzę pokrzywową. Sposób przygotowania jest prosty, a koszt składników niski.
receptura
Lentichiette 23 (bułeczki z płatkami czerwonej soczewicy)
Zdecydowałem się dać taką nazwę, żeby uhonorować użycie płatków czerwonej soczewicy w ich cieście. Natomiast numer 23 wskazuje na rok opracowania projektu receptury. Są to bułeczki proste, ale o wysokiej wartości odżywczej, dzięki mące typu 1. Mąka ta zawiera najwyższą procentową ilość otrębów, które razem z ziarnami są składnikami zawierającymi dużo witamin, prawie wszystkie z rodzaju rozpuszczalnych w wodzie z grupy B. W rezultacie podnosi poziom kwasu foliowego, tiaminy (wit. B1), kwasu laurynowego (wit. B5) i pirydoksyny (wit B6) oraz ma bardzo dobry skład pewnych minerałów, przede wszystkim żelaza, fosforu i cynku.
Dzięki ważnemu udziałowi płatków czerwonej soczewicy osiąga się zwiększanie uczucia sytości, a także umożliwia ruch jelit. Dzięki wysokiej ilości minerałów, z których są złożone, bułeczki są składnikiem żywieniowym wspomagającym w przypadkach anemii. Wzrost przeprowadzony w lodówce przez około 14 godzin powoduje, że bułeczki są lekkostrawne. Czerwona sól himalajska została wybrana, ponieważ ma właściwości oczyszczające, odtruwające i wzmacniające. Zawiera 84 oligoelemen...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych