Bułeczki z robaczanej mąki Nica Carlucciego

Zachęcamy do wypróbowania receptury Nica Carlucciego na panini con farina di insetti (vermi Buffalo) – bułeczki z robaczanej mąki. Sposób przygotowania jest prosty, a koszt składników niski.

Przyszłość jest teraz. Przedstawiamy pieczywo innowacyjne, które wyprzedza przyszłość – bułeczki sporządzone z robaczanej mąki. Larwy Buffalo należą do organizmów jadalnych wprowadzonych do spożycia d 1 stycznia 2018 r., jako żywność alternatywna, którą można łączyć z tradycyjną. Mogą być traktowane jako odmiana mącznika młynarka, bogatego w substancje zdrowotne, w rozmiarach (larwy) znacznie mniejszych niż klasycznego mącznika. Smak tej larwy przypomina miód spadziowy, a także orzechy laskowe i komponuje się z ciastami słodkimi i wytrawnymi. Mąka z larwami Buffalo jest bogata w substancje odżywcze – miedź, żelazo, magnez, ryboflawinę i cynk – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest również kompletnym źródłem protein, zawiera wiele aminokwasów i jest łatwo przyswajalna. Posiada mało węglowodanów, nie ma glutyny, cukru i laktozy. Jest idealna w różnego typu dietach. Tymi bułeczkami robimy zatem skok w przyszłość.

receptura

Panini con farina di insetti (vermi Buffalo)

Całkowity czas wykonania: około 3 godzin i 30 minut
Trudność: niska
Koszt: średni/niski
Czas wypieku: około 40 minut
Porcje: 50 kawałków po 30 gramów
Narzędzia: drewniana stolnica, tarka metalowa, ściereczka bawełniana, a także folia plastykowa do żywności, pojemniki różnej wielkości na składniki, waga, pojemnik z miarką, blacha piekarnicza pokryta papierem piekarniczym, nożyczki

Składniki

900 g mąki typu 0 W 240
100 g mąki z larwami Buffalo
25 g skompresowanych świeżych drożdży piwnych 
600 g wody
25 g drobnej soli morskiej 

Sposób przygotowania

W planetarce z hakiem rozpocząć mieszanie, wrzucając dwa rodzaje mąki, a także drożdże. Mieszać do czasu napowietrzenia składników. Wlać 500 g wody i mieszać na pierwszym biegu lub na umiarkowanej szybkości przez ok. 8 minut. Wsypać sól i wlać resztę wody, potem mieszać na drugim biegu lub na szybszych obrotach przez ok. 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie, jednorodne. Następnie po 13 minutach końcowy ciężar ciasta powinien wynosić około 1,537 kg. Przy ręcznym wyrabianiu ciasta postępować w ten sam sposób. Wyjąć z mieszałki i pozostawić pod przykryciem na 15 minut na stolnicy lub stole roboczym posypanym mąką. Pociąć na kawałki o wadze ok. 30 g, zaokrąglić, przenieść na blachy pokryte mąką, tworząc małe gąsienice. Za pomocą widelca możemy dokonać nacięć i wyrzeźbić oczy oraz usta gąsienic, żeby były bardziej realistyczne.

Włożyć blachy z bułkami do pieca przy zapalonym oświetleniu lub do komory fermentacyjnej w ok. 35°C na około 1 godzinę i 30 minut albo do czasu podwojenia początkowej objętości, lub do komory wzrostu z 30°C i wilgotnością 80%, lub pozostawić w temperaturze pokojowej pod nakryciem do podwojenia początkowej objętości. Podgrzać piec do temperatury 235°C i wypiekać bułki przez ok. 40 minut w piecu statycznym. Podczas wypieku w czasie 4 minut traci się około 16% początkowej wagi ciasta.

Może Cię także zainteresować: Orzechy laskowe. Niezastąpione przy wypiekach

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz