Charakterystyka bułek i bułeczek
Bułki można przygotować z dowolnej mąki, a do posypania gotowych wypieków wykorzystać ulubione dodatki. Najczęściej wypiekane są z mąki pszennej, ale też z mąki żytniej, orkiszowej, kukurydzianej bądź owsianej. Mogą być posypane: otrębami, makiem, sezamem, ziarnami słonecznika, ziarnami dyni bądź kruszonką.
Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników diety. Oprócz różnych rodzajów chleba wytwarzane są również bułki. W zależności od regionu, mogą one przybierać odmienne kształty i różnić się sposobem przygotowania. Charakterystyka bułek polega na tym, że każda się od siebie różni, np. bułki mają zazwyczaj kształt okrągły, delikatnie spłaszczony, są też bułki wydłużone i kwadratowe. Są niewielkie, gdyż ważą od 30 do 100 gramów. Zazwyczaj mają delikatną, dość puszystą strukturę.
Rodzaje mąk wykorzystywanych do pieczenia bułek
Mąka pszenna
Najpopularniejsza mąka wykorzystywana do pieczenia bułek otrzymywana jest z pszenicy zwyczajnej. Mąka pszenna zawiera gluten, co powoduje, że ciasto wyrobione z niej szybko wyrasta i ma elastyczną oraz delikatną strukturę. Mąka pszenna ma jednolity, biały kolor z odcieniem kremowym lub jasnoszarym i jest gładka w dotyku. Mąki bielsze, pochodzą głównie z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma, a mąki ciemniejsze (razowe), zawierają oprócz bielma, fragmenty okrywy owocowo-nasiennej. W zależności od stopnia przemiału, mąki mogą być gładkie albo ziarniste. Natomiast mąki grubsze są ciemniejsze od drobnych. Do wypieku bułek można stosować: pszenną mąkę tortową typ 450, krupczatkę typ 500, mąkę luksusową typ 550, mąkę graham typ 1850 i mąkę razową typ 2000.
Mąka żytnia
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych