Charakterystyka bułek i bułeczek

Bułki można przygotować z dowolnej mąki, a do posypania gotowych wypieków wykorzystać ulubione dodatki. Najczęściej wypiekane są z mąki pszennej, ale też z mąki żytniej, orkiszowej, kukurydzianej bądź owsianej. Mogą być posypane: otrębami, makiem, sezamem, ziarnami słonecznika, ziarnami dyni bądź kruszonką.

Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników diety. Oprócz różnych rodzajów chleba wytwarzane są również bułki. W zależności od regionu, mogą one przybierać odmienne kształty i różnić się sposobem przygotowania. Charakterystyka bułek polega na tym, że każda się od siebie różni, np. bułki mają zazwyczaj kształt okrągły, delikatnie spłaszczony, są też bułki wydłużone i kwadratowe. Są niewielkie, gdyż ważą od 30 do 100 gramów. Zazwyczaj mają delikatną, dość puszystą strukturę.

Rodzaje mąk wykorzystywanych do pieczenia bułek

Mąka pszenna

Najpopularniejsza mąka wykorzystywana do pieczenia bułek otrzymywana jest z pszenicy zwyczajnej. Mąka pszenna zawiera gluten, co powoduje, że ciasto wyrobione z niej szybko wyrasta i ma elastyczną oraz delikatną strukturę. Mąka pszenna ma jednolity, biały kolor z odcieniem kremowym lub jasnoszarym i jest gładka w dotyku. Mąki bielsze, pochodzą głównie z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma, a mąki ciemniejsze (razowe), zawierają oprócz bielma, fragmenty okrywy owocowo-nasiennej. W zależności od stopnia przemiału, mąki mogą być gładkie albo ziarniste. Natomiast mąki grubsze są ciemniejsze od drobnych. Do wypieku bułek można stosować: pszenną mąkę tortową typ 450, krupczatkę typ 500, mąkę luksusową typ 550, mąkę graham typ 1850 i mąkę razową typ 2000.

Mąka żytnia

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz