Chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie
W ostatnim czasie popularne stało się używanie kwiatów jadalnych do wszelakiego rodzaju potraw. Rośliny można dodawać w wielu postaciach i formach. Często też służą jako dekoracja. Jak wykorzystać chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie?
Dawniej rośliny dziko rosnące, zioła i chwasty były pożywieniem mieszkańców wsi. Ratowały przed głodem i zapewniały możliwość uzupełnienia diety w witaminy i minerały. Były też używane do leczenia wszelkich przypadłości, a także do odczyniania uroków. Zioła w lodziarstwie, cukiernictwie i piekarstwie już nie dziwią. Bazylia, oregano czy rozmaryn zadomowiły się w laboratoriach cukierników i lodziarzy. Bergamotka od dawna była dodawana np. do herbaty. Kwiaty cukinii to znany składnik potraw w kuchni włoskiej. Dzika róża to jeden z bardziej znanych kwiatów w cukiernictwie. Kwiaty i rośliny egzotyczne przestały być już czymś zaskakującym, w poszukiwaniu nowych smaków i aromatów zaczęto więc sięgać do roślin nawet nie tyle z przydomowych ogródków, co z trawników, łąk i lasów. Na talerzach, w ciastach, lodach zawitały fiołki, pokrzywy, mniszki lekarskie, babki, kwiaty bzu, stokrotki czy koniczyny. Na rynku jest już dość duża oferta suszonych kwiatów różnych gatunków – bławatków, nagietka, wrzosu, chabrów, pączków róż czy słoneczników.
Rośliny dzikie i chwasty
Chwasty to zgodnie z definicją słownika języka polskiego „rośliny dziko rosnące w ogrodzie lub na polu, hamująca wzrost roślin użytkowych”. Potocznie nazywa się je po prostu – dziko rosnącymi roślinami, niekiedy nawet dzikimi odmianami roślin hodowlanych. Do gastronomii używa się świeżych liści i kwiatów, które mogą być składnikiem sałatek czy dodatkiem...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych