Chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie

W ostatnim czasie popularne stało się używanie kwiatów jadalnych do wszelakiego rodzaju potraw. Rośliny można dodawać w wielu postaciach i formach. Często też służą jako dekoracja. Jak wykorzystać chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie?

Dawniej rośliny dziko rosnące, zioła i chwasty były pożywieniem mieszkańców wsi. Ratowały przed głodem i zapewniały możliwość uzupełnienia diety w witaminy i minerały. Były też używane do leczenia wszelkich przypadłości, a także do odczyniania uroków. Zioła w lodziarstwie, cukiernictwie i piekarstwie już nie dziwią. Bazylia, oregano czy rozmaryn zadomowiły się w laboratoriach cukierników i lodziarzy. Bergamotka od dawna była dodawana np. do herbaty. Kwiaty cukinii to znany składnik potraw w kuchni włoskiej. Dzika róża to jeden z bardziej znanych kwiatów w cukiernictwie. Kwiaty i rośliny egzotyczne przestały być już czymś zaskakującym, w poszukiwaniu nowych smaków i aromatów zaczęto więc sięgać do roślin nawet nie tyle z przydomowych ogródków, co z trawników, łąk i lasów. Na talerzach, w ciastach, lodach zawitały fiołki, pokrzywy, mniszki lekarskie, babki, kwiaty bzu, stokrotki czy koniczyny. Na rynku jest już dość duża oferta suszonych kwiatów różnych gatunków – bławatków, nagietka, wrzosu, chabrów, pączków róż czy słoneczników.

Rośliny dzikie i chwasty

Chwasty to zgodnie z definicją słownika języka polskiego „rośliny dziko rosnące w ogrodzie lub na polu, hamująca wzrost roślin użytkowych”. Potocznie nazywa się je po prostu – dziko rosnącymi roślinami, niekiedy nawet dzikimi odmianami roślin hodowlanych. Do gastronomii używa się świeżych liści i kwiatów, które mogą być składnikiem sałatek czy dodatkiem...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz