Ciasta warzywne. Słodko, ale zdrowo

Świadomość żywieniowa konsumentów z roku na rok wzrasta. Z tego względu warto wykorzystywać warzywa w słodkich wypiekach. Ciasta z ich dodatkiem są niezwykle pyszne, zdrowe i sycące.

Ciasta należą do popularnych deserów. Kojarzymy je ze słodkimi dodatkami (owoce, przetwory owocowe). Jednak do sporządzania ciast można wykorzystywać również warzywa, uzyskując wypieki dorównujące smakiem tym tradycyjnym. Warto o tych ciastach pomyśleć szczególnie jesienią, kiedy świeżych warzyw jest dostatek. 

Według zasad przedstawionych w piramidzie zdrowego żywienia w ciągu dnia należy spożywać minimum 4-5 porcji różnokolorowych warzyw, powinny one stanowić dodatek do każdego posiłku. W celu realizacji tych zaleceń do diety można włączyć warzywne ciasta. 

Rola warzyw w prawidłowym żywieniu

Warzywa stanowią niezbędny element odpowiednio zbilansowanej diety. Charakteryzują się dużą gęstością odżywczą, czyli dużą zawartością składników odżywczych, a przy małej – energetycznością. Stanowią one bardzo dobre źródło wielu witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz substancji bioaktywnych. Warzywa dostarczają witamin A, C, K oraz niektórych witamin z grupy B (foliany, witamina B6), jak również potasu, magnezu i żelaza. Ponadto świeże warzywa zawierają dużo wody (78-95%), dzięki czemu dobrze nawadniają organizm oraz przyczyniają się do lepszego samopoczucia i zachowania zdrowia. 

Substancje bioaktywne występujące w warzywach przede wszystkim pełnią funkcję silnych antyoksydantów, hamując procesy starzenia się organizmu. Ich działanie polega na neutralizacji wolnych rodników i ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym. Przyczyniają się również do zmniejszenia ryzyka zachorowań na niektóre nowotwory, stymulują układ odpornościowy, poprawiają krążenie, a także obniżają cholesterol i hamują stany zapalne.

Do wypieku ciast warzywnych najlepiej wykorzystać warzywa posiadające naturalną słodycz, takie jak marchew, burak, dynia, czy cukinia. 

Warzywa wykorzystywane do ciast i ich wartości odżywcze

Wiele rodzajów warzyw nadaje się do przygotowywania słodkich wypieków. Do wypieku ciast warzywnych najlepiej wykorzystać warzywa posiadające naturalną słodycz takie jak marchew, burak, dynia czy cukinia. 

Jako składnik ciast dobrze sprawdzają się również szpinak, ostra papryka, seler, pietruszka i rabarbar. Również warzywa strączkowe można wykorzystać jako składnik słodkich ciast, np. czerwoną fasolę. Z innych warzyw można także wypiekać ciasta. Wybór zależy od gustów i wyobraźni cukierników. 

Marchew jest produktem niskokalorycznym, bogatym w błonnik pokarmowy. O walorach żywieniowych marchwi decyduje w największym stopniu zawartość β-karotenu, barwnika nadającego jej pomarańczowożółtą barwę.

Jak wszystkie warzywa, buraki należą do produktów niskokalorycznych. W odróżnieniu od pozostałych warzyw zawierają stosunkowo dużo węglowodanów, głównie sacharozy, co powoduje, że są one słodkie. Należą także do produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Ponadto buraki zawierają znaczące ilości potasu, żelaza i wapnia. Fioletowo-czerwone barwniki zawarte w nich, zwłaszcza betanina, mają zdolność do likwidacji wolnych rodników. Dzięki temu mogą zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworowym oraz wielu innym. 

Szpinak zawiera znaczne ilości karotenoidów – głównie beta-karotenu oraz luteiny. Znajduje się w nim także sporo witaminy C oraz folianów i witaminy K1. Szpinak zawiera, w stosunku do innych warzyw liściastych, znaczne ilości potasu oraz żelazo. 

Korzeń pietruszki i seler korzeniowy są bogate w błonnik pokarmowy. Dostarczają również potas i witaminy z grupy B. Warzywa te są wykorzystywane kulinarnie ze względu na obecność olejków eterycznych, nadających im specyficzne walory smakowo-zapachowe. 

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz