Biscottini al limone

Kruche ciasteczka są pyszne i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nico Carlucci prezentuje recepturę na Biscottini al limone (ciasteczka cytrynowe).

Biscottini al limone
Ciasteczka cytrynowe (Biscottini al limone), fot. z archiwum autora

receptura

Ciasteczka cytrynowe (Biscottini al limone)

Czas przygotowania: około 3 godziny
Trudność: proste
Koszt: niski
Wypiek: około 12 minut
Narzędzia: plastikowa łopatka, pojemniki na składniki, folia spożywcza, wałek lub wałkownica, foremki do ciasteczek, lodówka, blachy do wypieku perforowane lub wyłożone papierem piekarskim.

Składniki

500 g masła z lodówki
500 g cukru pudru
4 średnie jajka o wadze około 225 g
1 kg mąki do ciasta kruchego
40 g aromatu waniliowego w żelu
100 g aromatu cytrynowego w paście

Sposób przygotowania

Ciasteczka można wykonać ręcznie lub z użyciem planetarki z mieszadłem liściowym. Włożyć do niej: cukier puder, zimne masło, aromat cytrynowy w paście, aromat waniliowy w żelu. Mieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Na koniec dodać jajka i mieszać jeszcze do czasu otrzymania ciasta gładkiego, zwartego i jednorodnego. To postępowanie powinno trwać przez około 10 minut na umiarkowanej szybkości obrotów. Na koniec ciasto powinno ważyć około 2,332 kg. Następnie za pomocą plastikowej łyżeczki wyjąć ciasto z planetarki i rozłożyć je na folii spożywczej. Włożyć do lodówki do odpoczynku na minimum godzinę.

Wyjąć z lodówki i ponownie wymieszać kilka minut w planetarce, aż ciasto stanie się ponownie kompaktowe. Za pomocą wałka lub wałkownicy uzyskać wybraną grubość ciasta i z użyciem foremek utworzyć ciasteczka o średnicy około 4,8 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem piekarskim. Wypiekać w 210°C w piecu wentylowanym przez około 12 minut. Z 500 g ciasta można otrzymać około 39 ciasteczek. Podczas wypieku ubytek wagi wynosi około 46 g. Każde z ciasteczek będzie ważyć ok. 12/14 g.

Zobacz także: Bottoncini alla semola

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz