Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Jednym z najpopularniejszych ciast z dodatkiem owoców i kruszonki jest ciasto drożdżowe. Przedstawiamy, jak wygląda proces jego przygotowania oraz podajemy receptury na ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe spulchniane jest przy pomocy drożdży. Mikroorganizmy te powodują fermentację alkoholową zawartych w cieście cukrów, przekształcając je w etanol i dwutlenek węgla. Pęcherzyki tego gazu w czasie wyrabiania i wypieku ciasta zwiększają swoją objętość, przyczyniając się do rozrostu ciasta. Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe jest lekkie i pulchne oraz porowate.
Ciasto drożdżowe
Istnieje kilka metod produkcji ciasta drożdżowego. Wyróżnia się wśród nich metodę jedno-, dwu- i trójfazową. W najprostszej metodzie jednofazowej łączy się ze sobą wszystkie składniki ciasta i pozostawia do wyrośnięcia. Metoda dwufazowa polega na sporządzeniu i rozroście rozczynu oraz wyrabianiu go z pozostałymi składnikami ciasta. W metodzie trójfazowej dodatkowym etapem jest zaparzanie mąki gorącym płynem, z której tworzy się rozczyn. Do sporządzania ciasta drożdżowego potrzebne są: mąka pszenna typ 450 lub 500, drożdże, mleko lub woda, cukier, jaja i tłuszcz. Jest to ciasto o niewielkiej zawartości tłuszczu i mało słodkie. W celu przygotowania ciasta drożdżowego metodą dwufazową należy przygotować najpierw rozczyn z drożdży, następnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Kolejnym etapem jest formowanie wyrobów i ponowny ich rozrost. Wyrośnięte ciasto lub ciastka piecze się w temperaturze 180-220°C.
Rozczyn
Rozczyn sporządza się z drożdży roztartych z cukrem, wymieszanych z mlekiem o temperaturze 24-30°C. Do powstałego płynu dodaje się przesianą mąkę, a powstałą ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych