Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Jednym z najpopularniejszych ciast z dodatkiem owoców i kruszonki jest ciasto drożdżowe. Przedstawiamy, jak wygląda proces jego przygotowania oraz podajemy receptury na ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe spulchniane jest przy pomocy drożdży. Mikroorganizmy te powodują fermentację alkoholową zawartych w cieście cukrów, przekształcając je w etanol i dwutlenek węgla. Pęcherzyki tego gazu w czasie wyrabiania i wypieku ciasta zwiększają swoją objętość, przyczyniając się do rozrostu ciasta. Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe jest lekkie i pulchne oraz porowate.

Ciasto drożdżowe

Istnieje kilka metod produkcji ciasta drożdżowego. Wyróżnia się wśród nich metodę jedno-, dwu- i trójfazową. W najprostszej metodzie jednofazowej łączy się ze sobą wszystkie składniki ciasta i pozostawia do wyrośnięcia. Metoda dwufazowa polega na sporządzeniu i rozroście rozczynu oraz wyrabianiu go z pozostałymi składnikami ciasta. W metodzie trójfazowej dodatkowym etapem jest zaparzanie mąki gorącym płynem, z której tworzy się rozczyn. Do sporządzania ciasta drożdżowego potrzebne są: mąka pszenna typ 450 lub 500, drożdże, mleko lub woda, cukier, jaja i tłuszcz. Jest to ciasto o niewielkiej zawartości tłuszczu i mało słodkie. W celu przygotowania ciasta drożdżowego metodą dwufazową należy przygotować najpierw rozczyn z drożdży, następnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Kolejnym etapem jest formowanie wyrobów i ponowny ich rozrost. Wyrośnięte ciasto lub ciastka piecze się w temperaturze 180-220°C.

Rozczyn

Rozczyn sporządza się z drożdży roztartych z cukrem, wymieszanych z mlekiem o temperaturze 24-30°C. Do powstałego płynu dodaje się przesianą mąkę, a powstałą ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz