Ciasto kruche i jego tajemnice

Ciasto kruche jest jednym z najpopularniejszych ciast. Jego przygotowanie nie sprawia dużych problemów. Charakteryzujemy między innymi metody sporządzania ciasta kruchego i jego odmiany.

Ciasto kruche składa się z masła, jaj, cukru (najlepiej pudru lub trzcinowego), mąki oraz opcjonalnie z drożdży w proszku, wanilii i skórki cytrynowej. Są też wersje, w których dodaje się jeszcze kakao oraz mąkę migdałową lub orzechową.

Metoda tradycyjna

Ciasto kruche może być sporządzone według wielu metod, ale zacznijmy od tej podstawowej: łączy się cukier i aromaty z masłem, nie ubijając go. Potem dodaje się jaja, a na koniec mąkę. Zasadniczym warunkiem jest nieprzegrzewanie ciasta, po to, żeby zapobiec wykształcaniu się siatki glutenowej, która ogranicza kruchość ciasta. Drugim motywem jest niedopuszczenie do zjawiska, które cukiernicy określają mianem ciasta spalonego lub zwariowanego. Dzieje się tak, gdy podczas jego wałkowania tworzą się grudy mąki bądź ciasto jest tłuste i lepkie. Nie może być ono również za ciepłe podczas jego formowania. Z tego powodu ta czynność musi trwać krótko, najlepiej na zimnym blacie roboczym z użyciem schłodzonych narzędzi. Przykładem jest wałek z pojemnikiem w środku na lodowatą wodę.

Do czynności modelowania ciasta wskazane jest umieszczenie go przedtem w lodówce, po wyjęciu z której należy umieścić go w planetarce, żeby w szybki sposób odzyskać jego zdolności plastyczne. Ważne jest, żeby ciasto było dobrze i równomiernie schłodzone w lodówce, a także żeby miało ono grubość nie większą niż 4 cm. W lodówce należy takie ciasto przechowywać 3-4 godziny (najkrócej przez godzinę), w szokówce wystarczy ledwie 10 minut.

Balans składników

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

169,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz