Cristallini
Kruche ciasteczka są pyszne i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nico Carlucci prezentuje recepturę na Cristallini (kryształki cytrynowe).

receptura
Kryształki cytrynowe (Cristallini)
Czas przygotowania: około 3 godziny
Trudność: proste
Koszt: niski
Wypiek: około 12 minut
Narzędzia: plastikowa łopatka, pojemniki na składniki, folia spożywcza, wałek lub wałkownica, pojemnik z miarką, foremki dla ciasteczek, lodówka, stolnica drewniana, blacha 60×40, papier piekarski, blaszki perforowane do wypieku, metalowa szpachelka
Składniki
500 g masła z lodówki
500 g cukru pudru
4 średnie jajka (około 225 g)
1 kg mąki do ciasta kruchego
40 g aromatu waniliowego w żelu
100 g aromatu cytrynowego w paście
cukier trzcinowy (do obtoczenia)
Sposób przygotowania
Wysypać cukier trzcinowy na blachę 60×40 pokrytą papierem cukierniczym. Ciasto można wymiesić ręcznie lub za pomocą planetarki z łopatką liściową. Wrzucić do niej: cukier puder, chłodne masło, aromat cytrynowy w paście, aromat waniliowy w żelu i poddać mieszaniu, aż otrzyma się jednorodne ciasto. Potem dodać przesianą mąkę i dalej mieszać. Na koniec dodać jajka i mieszać do uzyskania ciasta gładkiego, zwartego oraz jednorodnego. Ta czynność powinna trwać około 10 minut. Ciasto na koniec powinno ważyć około 2,332 kg. Następnie za pomocą plastikowej łopatki przenieść ciasto z planetarki na folię spożywczą i pozostawić do odpoczynku w lodówce na minimum jedną godzinę.
Wyjąć z lodówki, z powrotem włożyć do planetarki i kręcić przez kilka minut, aż ciasto będzie zwarte. Następnie uformować z niego paski o wybranej grubości i obtoczyć je cukrem trzcinowym, pilnując, żeby cała powierzchnia pasków była pokryta cukrem. Zaokrąglić je, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć z lodówki, pociąć na krążki o wybranej grubości metalową szpachelką, a później przełożyć na pokryte papierem piekarskim blaszki. Piec w temperaturze 210°C w piecu wentylowanym przez około 12 minut.