art. sponsorowany

Różne rodzaje cukru i jego właściwości

Cukier występuje w wielu różnych odmianach, a jego zastosowanie jest nieocenione w każdej kuchni. Mało kto wyobraża sobie wypicie ulubionej herbaty lub kawy bez łyżeczki cukru!

Cukier to substancja z powodzeniem dodawana nie tylko do wielu ciast i deserów, lecz także do innych posiłków i przekąsek. Jakie rodzaje cukru są najbardziej znane? Jak wybrać najlepszy produkt dla siebie?

Popularny cukier biały

Już od lat najpopularniejszy na całym świecie jest cukier biały kryształ, nazywany także cukrem stołowym. Jest to sacharoza, powstająca wskutek połączenie fruktozy i glukozy. Ten rodzaj cukru pozyskuje się z trzciny oraz buraków cukrowych – następnie poddawany jest oczyszczaniu w rafinerii. Efektem jest powstanie czystego, białego cukru, jaki z łatwością znajdziemy na półkach sklepowych. 

Inne odmiany cukru

Jakie jeszcze odmiany cukru warto znać? Do wyboru mamy także następujące propozycje:

  • Cukier trzcinowy – jest pozyskiwany z trzciny cukrowej i drzew palmowych. Odznacza się złotym kolorem i nieco bardziej delikatną strukturą. To dobre rozwiązanie dla diabetyków, gdyż cechuje się on wolniejszym trawieniem i uwalnianiem energii. 
  • Cukier buraczany – buraki cukrowe są zazwyczaj uprawiane w klimacie umiarkowanym. To oznacza, że ten rodzaj cukru najczęściej jest wytwarzany w krajach europejskich. 
  • Cukier kokosowy – pozyskiwany jest z soku drzewa palmowego. W składzie zawiera ok. 70-80% sacharozy i jest poddawany niewielkiemu przetworzeniu. Po obróbce pozostają tutaj naturalne witaminy, wapń, potas, cynk, żelazo, błonnik i antyoksydanty, dlatego cukier kokosowy cieszy się sporym zainteresowaniem klientów. Jego spożycie wpływa na niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu jest odpowiedni dla diabetyków. 
  • Cukier z hydrolizy pszenicy – w tym wypadku produkt nie zawiera w składzie fruktozy. To cukier prosty, z jakiego skorzystać można w formie stałej lub płynnej. Znajduje zastosowanie między innymi w produkcji ciast i wyrobów piekarniczych. 

Nie bez znaczenia jest też cukier z melasą i bez melasy. Jest to składnik uboczny, jaki uzyskujemy w trakcie przetwarzania trzciny i buraków cukrowych. Co ciekawe, kolor brązowego cukru jest zależny głównie od zawartości procentowej melasy! Może ona wynosić od 3,5 do 6,5 procent. 

Ciekawostki o cukrze

Co warto wiedzieć o cukrze? Jeśli mamy zapasy tego produktu w swoim domu, musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. Powinien on znajdować się w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu. Gdy dojdzie do zbrylenia, można go bardzo łatwo rozkruszyć za pomocą przyrządów kuchennych (np. blender, robot kuchenny). 

Okazuje się, że nie ulega on przeterminowaniu! Producenci zazwyczaj nie umieszczają na opakowaniu daty ważności tego wyrobu. Jeżeli spotkamy takie oznaczenie, jest to związane ze zmianą barwy produktu lub jego zbrylaniem się (dotyczy to głównie brązowego cukru).  Cukier biały i brązowy można bez problemu stosować zamiennie. Oczywiście trzeba zachować taką samą ilość składnika, wskazaną w przepisie. Poza tym znaczenie ma fakt, że wykorzystanie brązowego cukru może doprowadzić do dodania posmaku melasy przygotowanemu daniu.

Może Cię także zainteresować: Jak uniknąć błędów? Produkcja cukiernicza

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz