„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1-2/2022

W piśmie „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1-2/2022 zachęcamy do kulinarnej podróży po świecie smażonych w głębokim tłuszczu wypieków. W numerze można też znaleźć artykuły o: zastosowaniu słodu w piekarstwie, wanilii, technikach ręcznego wyrabiania ciasta, sękaczu, psuciu żywności dawniej i turkusowych firmach. Przygotowaliśmy również receptury na Kłos z pełnego ziarna i Chmurę z ciasta drożdżowego, tutorial „Struktury dworskich kwiatów” oraz dodatek specjalny „Lody Inspiracje 2022”.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1-2/2022 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

"Cukiernictwo i Piekarstwo" nr 1-2/2022
„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1-2/2022

Temat numeru

Cały świat kocha pączki

Smażone w głębokim tłuszczu wypieki to nie tylko polska specjalność. Zachęcamy do kulinarnej podróży, w której niejedno nas zaskoczy, a wiele może dostarczyć inspiracji. Przy okazji przypominamy też, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalnika.

Technologie, surowce, receptury

Zastosowanie słodu w piekarstwie

Mąka słodowa lub ekstrakt słodowy stanowią naturalne środki pomocnicze w praktyce piekarskiej, których użycie pomaga polepszyć wartość wypiekową mąki oraz korzystnie oddziaływać na jakość wypieków. Są dobrą alternatywą dla syntetycznych środków polepszających.

Karolina Pycia, Joanna Kaszuba

Wanilia. Jedna z najdroższych przypraw

Wanilie różnią się między sobą. Kompozycja zapachowa i smakowa jest zależna od rodzaju i odmiany rośliny oraz od warunków jej uprawy i dalszej obróbki. Warto poznać te różnice, aby wiedzieć, jaką ilość wanilii trzeba dodać do wyrobów cukierniczych lub lodziarskich.

Julia Hotlińska

Techniki ręcznego wyrabiania ciasta

Jak uzyskać ciasto o idealnych cechach, stosując ręczne wyrabianie ciasta? Przedstawiamy jedne z najbardziej znanych metod: technikę ugniatania ciasta jedną ręką, Slap and Fold oraz Stretch and Fold.

Agnieszka Pietroń

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz