„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1/2023

W noworocznym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” przygotowujemy się do słodkiego święta, a mianowicie tłustego czwartku. Prezentujemy także dodatek: Lody Inspiracje 2023. W numerze można znaleźć artykuły: rzemieślnicze pączkarnie, znaczenie składników zawartych w chlebie, chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie, dekoracyjna dalia krok po kroku, czekolada czy polewa? Piszemy też m.in. o: produkcji pączków, bezpiecznej pracy w chłodni.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1/2023 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

Temat numeru

Rzemieślnicze pączkarnie

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jak do tego święta przygotowują się pączkarnie? Kilka z nich zdradziło nam, jak wygląda proces przygotowania pączków.

Technologie, surowce, receptury

Znaczenie składników zawartych w chlebie

Jak poszczególne składniki pieczywa kształtują jego smak, teksturę, objętość, barwę czy wartość odżywczą? Przybliżamy ich właściwości i role w produkcji pieczywa.

Agnieszka Pietroń

Receptury mistrzów

Chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie

W ostatnim czasie popularne stało się używanie kwiatów jadalnych do wszelakiego rodzaju potraw. Rośliny można dodawać w wielu postaciach i formach. Często też służą jako dekoracja. Jak wykorzystać chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie?

Joanna Ejsmont

Pączki na tłusty czwartek. 3, 2, 1… Start!

Przypominamy trzy receptury Aliny Gniewkowskiej na pączki – podstawową, na tańsze wyśmienite oraz na pączki oszczędne. Pochodzą one z książki kucharskiej z czasów powojennych.

Joanna Ejsmont

Maszyny i urządzenia

Produkcja pączków bez tajemnic

Przypominamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników, a także nadziewarek. Wybór najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji zależy od przyjętej technologii, a także skali produkcji.

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz