„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1/2023
W noworocznym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” przygotowujemy się do słodkiego święta, a mianowicie tłustego czwartku. Prezentujemy także dodatek: Lody Inspiracje 2023. W numerze można znaleźć artykuły: rzemieślnicze pączkarnie, znaczenie składników zawartych w chlebie, chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie, dekoracyjna dalia krok po kroku, czekolada czy polewa? Piszemy też m.in. o: produkcji pączków, bezpiecznej pracy w chłodni.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 1/2023 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne
Temat numeru
Rzemieślnicze pączkarnie
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jak do tego święta przygotowują się pączkarnie? Kilka z nich zdradziło nam, jak wygląda proces przygotowania pączków.
Technologie, surowce, receptury
Znaczenie składników zawartych w chlebie
Jak poszczególne składniki pieczywa kształtują jego smak, teksturę, objętość, barwę czy wartość odżywczą? Przybliżamy ich właściwości i role w produkcji pieczywa.
Agnieszka Pietroń
Receptury mistrzów
Chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie
W ostatnim czasie popularne stało się używanie kwiatów jadalnych do wszelakiego rodzaju potraw. Rośliny można dodawać w wielu postaciach i formach. Często też służą jako dekoracja. Jak wykorzystać chwasty w cukiernictwie i lodziarstwie?
Joanna Ejsmont
Pączki na tłusty czwartek. 3, 2, 1… Start!
Przypominamy trzy receptury Aliny Gniewkowskiej na pączki – podstawową, na tańsze wyśmienite oraz na pączki oszczędne. Pochodzą one z książki kucharskiej z czasów powojennych.
Joanna Ejsmont
Maszyny i urządzenia
Produkcja pączków bez tajemnic
Przypominamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników, a także nadziewarek. Wybór najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji zależy od przyjętej technologii, a także skali produkcji.