„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021
Głównym tematem najnowszego wydania są świąteczne inspiracje. „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021 zawiera artykuły o: ocenie sensorycznej pieczywa, znaczeniu bakterii w produkcji chleba i zdrowym pieczywie na naturalnych zakwasach. Odpowiemy na pytanie czy warto łączyć słodycz z alkoholem oraz jak wygląda włoska batalia świąteczna pomiędzy pandoro a panettone. Pokażemy także słodkości i wypieki z Ticino oraz efektowny tort piernikowy.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne
Temat numeru
Sytuacja w słodkiej branży w 2021 roku
Wzrost inflacji, osłabienie wartości pieniądza, podwyżki cen – to wynik pocovidowych zmian, które zapoczątkowane zostały przez pandemię oraz lockdown. Jak klaruje się sytuacja w branży cukierniczej i piekarskiej w 2021 roku?
Piotr Ejsmont
Technologie, surowce, receptury
Ocena sensoryczna pieczywa
Zapach, smak, wygląd, dotyk oraz słuch to jedne z najważniejszych zmysłów człowieka, dlatego odgrywają one kluczową rolę podczas analizy sensorycznej żywności. Tym razem przybliżamy kryteria oceny pieczywa.
Barbara Nowicka
Znaczenie bakterii Lactobacillus w produkcji chleba
Bakterie kwasu mlekowego pełnią ważną rolę w kreowaniu właściwości reologicznych ciasta, objętości, a także tekstury gotowego wypieku. Wpływają również na smak, aromat i znaczenie prozdrowotne pieczywa.
Agnieszka Pietroń
Zdrowe pieczywo na naturalnych zakwasach
Jakie są walory odżywcze i zdrowotne pieczywa na zakwasie? Przybliżamy rodzaje naturalnych zakwasów, cechy charakterystyczne wyrobów piekarskich przygotowanych z ich dodatkiem oraz dostępny asortyment.
Dorota Czerwińska
Receptury mistrzów
Słodkości i wypieki z Ticino
Tradycyjne wypieki z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino to przede wszystkim torta di pane, ciambella i fiasica. Zdradzamy jakich składników do nich użyć i jak przygotować te specjały.
Julia Hotlińska
Tradycyjne wypieki
Włoska batalia świąteczna. Pandoro vs panettone
Boże Narodzenie we włoskim stylu to przede wszystkim najpopularniejsze włoskie ciasta, czyli pandoro i panettone oraz odwieczna między nimi rywalizacja. Zdradzamy sekrety ich smaku, receptury oraz historię powstania.
Joanna Ejsmont