„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021

Głównym tematem najnowszego wydania są świąteczne inspiracje. „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021 zawiera artykuły o: ocenie sensorycznej pieczywa, znaczeniu bakterii w produkcji chleba i zdrowym pieczywie na naturalnych zakwasach. Odpowiemy na pytanie czy warto łączyć słodycz z alkoholem oraz jak wygląda włoska batalia świąteczna pomiędzy pandoro a panettone. Pokażemy także słodkości i wypieki z Ticino oraz efektowny tort piernikowy.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2021 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

Temat numeru

Sytuacja w słodkiej branży w 2021 roku

Wzrost inflacji, osłabienie wartości pieniądza, podwyżki cen – to wynik pocovidowych zmian, które zapoczątkowane zostały przez pandemię oraz lockdown. Jak klaruje się sytuacja w branży cukierniczej i piekarskiej w 2021 roku?

Piotr Ejsmont

Technologie, surowce, receptury

Ocena sensoryczna pieczywa

Zapach, smak, wygląd, dotyk oraz słuch to jedne z najważniejszych zmysłów człowieka, dlatego odgrywają one kluczową rolę podczas analizy sensorycznej żywności. Tym razem przybliżamy kryteria oceny pieczywa.

Barbara Nowicka

Znaczenie bakterii Lactobacillus w produkcji chleba

Bakterie kwasu mlekowego pełnią ważną rolę w kreowaniu właściwości reologicznych ciasta, objętości, a także tekstury gotowego wypieku. Wpływają również na smak, aromat i znaczenie prozdrowotne pieczywa.

Agnieszka Pietroń

Zdrowe pieczywo na naturalnych zakwasach

Jakie są walory odżywcze i zdrowotne pieczywa na zakwasie? Przybliżamy rodzaje naturalnych zakwasów, cechy charakterystyczne wyrobów piekarskich przygotowanych z ich dodatkiem oraz dostępny asortyment.

Dorota Czerwińska

Receptury mistrzów

Słodkości i wypieki z Ticino

Tradycyjne wypieki z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino to przede wszystkim torta di pane, ciambella i fiasica. Zdradzamy jakich składników do nich użyć i jak przygotować te specjały.

Julia Hotlińska

Tradycyjne wypieki

Włoska batalia świąteczna. Pandoro vs panettone

Boże Narodzenie we włoskim stylu to przede wszystkim najpopularniejsze włoskie ciasta, czyli pandoro i panettone oraz odwieczna między nimi rywalizacja. Zdradzamy sekrety ich smaku, receptury oraz historię powstania.

Joanna Ejsmont

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz