„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2022
W grudniowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” podsumowujemy rok 2022 i koncentrujemy się na zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. W numerze można znaleźć artykuły: Sytuacja w branży pod koniec 2022 roku, aromatyczne ciasta piernikowe, włoskie i francuskie receptury na Boże Narodzenie oraz tutorial na dekoracyjne ciasteczka bożonarodzeniowe. Piszemy też m.in. o: francuskich makaronikach, kształtowaniu chleba.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2022 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne
Raport
Sytuacja w branży pod koniec 2022 roku
Od prawie dziesięciu lat uważnie obserwujemy sytuację branży słodkiego, a także piekarskiego sektora. Z każdym rokiem jest mniej optymistycznie. Pandemia, a następnie rosnąca inflacja okazały się poważnym problemem dla przedsiębiorców.
Piotr Ejsmont
Tradycyjne wypieki
Aromatyczne ciasto piernikowe
Pierniki wzięły swoją nazwę od staropolskiego słowa pierny, co oznacza pieprzny. Początkowo do ich przygotowania wykorzystywano m.in. mąkę, miód i także pieprz. Odkrywamy sekrety wykonania tych tradycyjnych wypieków.
Dorota Czerwińska
Technologie, surowce, receptury
Kształtowanie chleba
Kształtowanie ciasta na pieczywo zachodzi bezpośrednio przed jego ostatecznym rozrostem, a następnie wypiekiem. Gotowe pieczywo może przybierać różną formę w zależności od m.in. rodzaju produktu, kraju czy tradycji.
Agnieszka Pietroń
Maszyny i urządzenia
Krok po kroku wybieramy miesiarkę
Należy pamiętać o różnicach pomiędzy ręczną a maszynową obróbką ciasta oraz zróżnicowaniu asortymentu produkcji. Nie każda miesiarka potrafi skopiować delikatność, a także moc rąk ludzkich. W artykule podpowiadamy, jak wybrać miesiarkę pasującą do swoich potrzeb.