„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2022

W grudniowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” podsumowujemy rok 2022 i koncentrujemy się na zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. W numerze można znaleźć artykuły: Sytuacja w branży pod koniec 2022 roku, aromatyczne ciasta piernikowe, włoskie i francuskie receptury na Boże Narodzenie oraz tutorial na dekoracyjne ciasteczka bożonarodzeniowe. Piszemy też m.in. o: francuskich makaronikach, kształtowaniu chleba.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2022 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 11-12/2022

Raport

Sytuacja w branży pod koniec 2022 roku

Od prawie dziesięciu lat uważnie obserwujemy sytuację branży słodkiego, a także piekarskiego sektora. Z każdym rokiem jest mniej optymistycznie. Pandemia, a następnie rosnąca inflacja okazały się poważnym problemem dla przedsiębiorców.

Piotr Ejsmont

Tradycyjne wypieki

Aromatyczne ciasto piernikowe

Pierniki wzięły swoją nazwę od staropolskiego słowa pierny, co oznacza pieprzny. Początkowo do ich przygotowania wykorzystywano m.in. mąkę, miód i także pieprz. Odkrywamy sekrety wykonania tych tradycyjnych wypieków.

Dorota Czerwińska

Technologie, surowce, receptury

Kształtowanie chleba

Kształtowanie ciasta na pieczywo zachodzi bezpośrednio przed jego ostatecznym rozrostem, a następnie wypiekiem. Gotowe pieczywo może przybierać różną formę w zależności od m.in. rodzaju produktu, kraju czy tradycji.

Agnieszka Pietroń

Maszyny i urządzenia

Krok po kroku wybieramy miesiarkę

Należy pamiętać o różnicach pomiędzy ręczną a maszynową obróbką ciasta oraz zróżnicowaniu asortymentu produkcji. Nie każda miesiarka potrafi skopiować delikatność, a także moc rąk ludzkich. W artykule podpowiadamy, jak wybrać miesiarkę pasującą do swoich potrzeb.

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz