„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 2/2023
W marcowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” przygotowujemy się do Świąt Wielkanocnych. W numerze można znaleźć artykuły: żywność podczas wojny, czekoladowa przyszłość, technologie piekarskie, wielkanocne buciki krok po kroku, zastosowanie drożdży w piekarstwie i cukiernictwie. Piszemy też m.in. o: tym jaki wybrać ser do sernika, manufakturze słodkości “Madam Beza”.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 2/2023 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne
Raport
Żywność podczas wojny
Pieczywo kiedyś stanowiło podstawę wyżywienia. Jego brak prowadził nie tylko do głodu, ale był ostateczną bronią w walce zbrojnej z przeciwnikiem. Okazało się, że taka taktyka wróciła do użytku w naszych czasach.
Piotr Ejsmont
Technologie, surowce, receptury
Jaki ser do sernika?
Sernik należy do najpopularniejszych polskich ciast. Króluje na stole nie tylko podczas świąt. Prezentujemy charakterystykę serów stosowanych do przygotowania serników.
Dorota Czerwińska
Technologie piekarskie
Technologia piekarska to metoda przerobu mąki oraz innych surowców spożywczych, takich jak: woda, sól, drożdże, cukier, na ciasto, a następnie na wyrób gotowy, jakim jest pieczywo.
Celina Habryka
Zastosowanie drożdzy w piekarstwie i cukiernictwie
Drożdże Saccharomyces cerevisiae od wieków są stosowane w różnych procesach produkcyjnych żywności. Te proste w budowie, jednokomórkowe grzyby są niezbędne wszędzie tam, gdzie produkty procesu fermentacji alkoholowej decydują o jakości wyrobu gotowego.
Karolina Pycia, Joanna Kaszuba
Świat czekolady
Czekoladowa przyszłość
W artykule przyjrzymy się czekoladzie bez laktozy, cukru, glutenu czy wegańskiej. Zwracając uwagę na wymagania prawne i surowce stosowane obecnie przy produkcji mas czekoladowych.
Piotr Ławrowski