„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 2/2023

W marcowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” przygotowujemy się do Świąt Wielkanocnych. W numerze można znaleźć artykuły: żywność podczas wojny, czekoladowa przyszłość, technologie piekarskie, wielkanocne buciki krok po kroku, zastosowanie drożdży w piekarstwie i cukiernictwie. Piszemy też m.in. o: tym jaki wybrać ser do sernika, manufakturze słodkości “Madam Beza”.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 2/2023 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

Raport

Żywność podczas wojny

Pieczywo kiedyś stanowiło podstawę wyżywienia. Jego brak prowadził nie tylko do głodu, ale był ostateczną bronią w walce zbrojnej z przeciwnikiem. Okazało się, że taka taktyka wróciła do użytku w naszych czasach.

Piotr Ejsmont

Technologie, surowce, receptury

Jaki ser do sernika?

Sernik należy do najpopularniejszych polskich ciast. Króluje na stole nie tylko podczas świąt. Prezentujemy charakterystykę serów stosowanych do przygotowania serników.

Dorota Czerwińska

Technologie piekarskie

Technologia piekarska to metoda przerobu mąki oraz innych surowców spożywczych, takich jak: woda, sól, drożdże, cukier, na ciasto, a następnie na wyrób gotowy, jakim jest pieczywo.

Celina Habryka

Zastosowanie drożdzy w piekarstwie i cukiernictwie

Drożdże Saccharomyces cerevisiae od wieków są stosowane w różnych procesach produkcyjnych żywności. Te proste w budowie, jednokomórkowe grzyby są niezbędne wszędzie tam, gdzie produkty procesu fermentacji alkoholowej decydują o jakości wyrobu gotowego.

Karolina Pycia, Joanna Kaszuba

Świat czekolady

Czekoladowa przyszłość

W artykule przyjrzymy się czekoladzie bez laktozy, cukru, glutenu czy wegańskiej. Zwracając uwagę na wymagania prawne i surowce stosowane obecnie przy produkcji mas czekoladowych.

Piotr Ławrowski

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz