„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 3-4/2022

W marcowo-kwietniowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” koncentrujemy się na przygotowaniach do świąt Wielkiej Nocy. W numerze można znaleźć artykuły: Makowiec versus sernik, Marcepan, Desery wielkanocne Nica Carlucciego, a także tutorial na elegancki tort na wielkanocny stół. Piszemy też m.in. o: emulsjach, badaniu wartości wypiekowej mąki, tajemnicach skórki chleba, sztuce degustacji czekolady, wypadkach w piekarniach. Publikujemy także relację z targów Expo Sweet 2022.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 3-4/2022 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

"Cukiernictwo i Piekarstwo" nr 3-4/2022
„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 3-4/2022

Temat numeru

Emulsje w cukiernictwie i lodziarstwie

Emulsje, które wykorzystujemy w lodziarstwie, a także cukiernictwie, możemy podzielić na różne rodzaje. W związku z tym przybliżamy sposoby ich otrzymywania. Dzięki emulsji możemy uzyskać formę wyjątkowo rozpuszczalną.

Piotr Ejsmont

Technologie, surowce, receptury

Testy reologiczne i badanie wartości wypiekowej mąki

W branży piekarskiej, a także cukierniczej wykorzystujemy mąkę cały czas. Dlatego też warto wiedzieć, jakie metody mogą nam pomóc w określeniu jej jakości.

Karolina Pycia, Joanna Kaszuba

Tajemnice skórki chleba

Chrupiąca i apetycznie wyglądająca skórka chleba nie tylko wpływa na jego smak, ale również przedłuża trwałość pieczywa. Dlatego cały proces wypieku chleba musi być przeprowadzony w prawidłowy sposób.

Agnieszka Pietroń

Marcepan. Królewska masa

Marcepan wykorzystuje się do przygotowania wielkanocnych słodkości. Do jego produkcji możemy użyć różnych składników, a samą masę migdałową zastosować na wiele sposób. Przybliżamy jego historię, a także różne metody przygotowania i receptury.

Joanna Ejsmont

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz