„Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 9-10/2022

We wrześniowo-październikowym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” koncentrujemy się na jesiennych smakach. W numerze można znaleźć artykuły: Czekoladowe Halloween, Bułeczki z robaczanej mąki Nica Carlucciego, Cukiernie z niesamowitym wnętrzem, a także tutorial piwonie z gum paste. Piszemy też m.in. o: alternatywnym jedzeniu, barwnikach i aromatach, ciastach warzywnych, pieczywie kukurydzianym, ciastach z orzechami oraz orzechach laskowych.

Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 9–10/2022 w wersji online znajdziesz w sekcji „Czytaj online”. Czytaj wydanie elektroniczne

Raport

Digitalizacja branży

Digitalizacja to proces polegający na przekształceniu analogowych procesów, a także obiektów fizycznych w ich cyfrowe odpowiedniki. Jak przebiega w naszej branży?

Piotr Ejsmont

Technologie, surowce, receptury

Ciasta warzywne. Słodko, ale zdrowo

Świadomość żywieniowa konsumentów z roku na rok wzrasta. Z tego względu warto wykorzystywać warzywa w słodkich wypiekach. Ciasta z ich dodatkiem są niezwykle pyszne, zdrowe, a także sycące.

Dorota Czerwińska

Klasyczne i chrupkie pieczywo na bazie mąki kukurydzianej

Ze względu na problemy zdrowotne lub preferencje konsumentów rynek żywności bezglutenowej rośnie z dnia na dzień. Jak w ten trend wpisuje się pieczywo kukurydziane, a także jak wygląda jego produkcja? 

Celina Habryka

Alternatywne jedzenie

Ze względu na obecną sytuację na świecie temat alternatywnego żywienia stał się popularny. Czy owady staną się naszym naturalnym pożywieniem?

Piotr Ejsmont

Pleśnienie chleba

Pleśń pogarsza cechy smakowe, a także zapachowe pieczywa. Poza tym może ona wytwarzać również mikotoksyny, które są wyjątkowo groźne dla zdrowia człowieka.

Agnieszka Pietroń

Wszystko, co musisz wiedzieć o barwnikach i aromatach

Czy barwniki są bezpieczne? Przybliżamy wykaz barwników dozwolonych w Polsce do stosowania w cukiernictwie, a także charakteryzujemy aromaty spożywcze, które nadają pożądany zapach i poprawiają walory sensoryczne żywności. 

Dorota Czerwińska

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz