Czym się kierować przy zakupie smażalników i nadziewarek?

Wybór urządzeń do produkcji pączków zależy od przyjętej technologii, a także skali produkcji. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników i nadziewarek, aby ułatwić Państwu zakup najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji.

Czytaj także: Jak wybrać odpowiednią krajalnicę?

SMAŻALNIKI

Sterowanie smażalnikiem

Sterowanie smażalnikiem może być manualne lub elektroniczne (z oprogramowaniem na rozmaite smażone produkty). Niezbędnym minimum jest możliwość ustalania czasu smażenia i temperatury oleju. Powszechna jest też sygnalizacja poziomu oleju w misie. Instaluje się jeszcze: akustyczne sygnały temperatur krytycznych, blokady wzrostu lub spadku temperatury, moment i częstotliwość obrotów krat z pączkami. Kosze (kraty) z pączkami można wyjmować ręcznie lub mechanicznie za pomocą pneumatycznych siłowników.

Sposób obracania smażonego ciasta

Obracania pączków podczas smażenia można dokonywać ręcznie za pomocą patyczków lub kratowych wywrotnic. Wywrotnice można obracać w określonym cyklu automatycznie i zanurzać w oleju całkowicie lub tylko częściowo.

Sposób napełniania patelni olejem

Misę napełnia się olejem ręcznie lub maszynowo przy pomocy pompy ciśnieniowej z wbudowanych zbiorników lub bezpośrednio z opakowań handlowych. Są opcje, w których tłuszcz o konsystencji stałej można przed użyciem rozpuścić do określonej temperatury.

Filtrowanie używanego oleju

Równie istotny jest sposób filtrowania używanego oleju. Może on odbywać się w systemie ciągłym lub przez proces dekantacji – rozpuszczenia występującego osadu, zmieszania oleju, a także odczekania aż do ponownego wytrącenia się osadu.

Łatwość usuwania przepalonego oleju i resztek ciasta z dna misy

Praktyczność smażalnika w zakresie zachowania odpowiednich warunków sanitarnych ujawnia się w sposobie gromadzenia, traktowania, a także łatwości usuwania przepalonego oleju i resztek produktów z dołu misy. Zaawansowane urządzenia posiadają blokadę podgrzewania dolnej części misy.

Wydajność smażalników

Wielkość patelni jest mierzona liczbą pączków o określonej średnicy lub w litrach pojemności. Wydajność smażalników taśmowych mierzy się liczbą wysmażonych pączków w jednostce czasu.

Zastosowanie pokrywy do misy

Pokrywa do misy może służyć jako ociekacz do wysmażonych pączków. W rozbudowanych smażalnikach nadmiar tłuszczu wraca do misy. Można zainstalować jedną stację odbioru lub odciekania (otwarta pokrywa) do dwóch smażalników umieszczonych po bokach. Otwarta pokrywa oznacza niepotrzebny ubytek ciepła, szybsze odparowanie wody i zużycie oleju, a także niedokładność odczytu parametrów smażenia.

Niezawodność urządzenia

Solidność smażalnika kryje się w rodzaju stosowanego materiału, a także mocy i energochłonności grzałek. Na rynku są dostępne smażalniki, w których istnieje możliwość wyboru źródła zasilania (prąd, gaz ziemny, gaz płynny, termooleje).

Czytaj również: Małe rzeczy do wielkich dzieł. Narzędzia i akcesoria do dekorowania

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz