Desery na zimno według starych receptur

W dawnych recepturach i książkach kucharskich można znaleźć ciekawe inspiracje. Przedstawiamy kilka deserów na zimno, spisanych przez Marię Ochorowicz-Monatową.

Do przygotowania deserów mrożonych i na zimno potrzebna jest możliwość ich schłodzenia lub zmrożenia. W dawnych czasach, gdy nie było jeszcze lodówek i zamrażarek, lub były one jeszcze bardzo mało popularne, korzystano z lodu, który się kupowało i przechowywało w specjalnych szafkach. Chłodzono również potrawy i desery w spiżarniach, zwłaszcza zimą. Maria Ochorowicz zaleca schładzać desery i galaretki w lodzie latem, a w przypadku braku dostępu do lodu naturalnego, wodą schłodzoną chemicznie. Należało do 2-3 litrów wody dosypać odpowiednią ilość amoniaku oraz saletry w proszku. Do tak schłodzonej wody można było wstawiać desery. W zależności od rodzaju deseru należało go zmrozić lub tylko schłodzić. Przykładowo galaret „na mrozie nie należy (...) trzymać, bo zamarznie”.

Może Cię także zainteresować: Dawne ciasta i desery

Receptury na deser parfait

Ochorowicz podaje dwie receptury na deser parfait – maraschinowe i curacao (an Curaçao). Do parfait maraschinowego używa ośmiu białek jaj, pół funta cukru, litra śmietanki, dwóch kieliszków likieru Maraschino, dziesięciu andrutów lub makaroników oraz konfitur i nici z karmelu do dekoracji. Przygotowanie rozpoczyna od ubicia na sztywno białek z cukrem, które następnie zaparza gotującą się śmietanką. Po wystudzeniu mrozi w puszcze, kręcąc jak lody. Następnie po lekkim ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz