Desery wielkanocne Nica Carlucciego
Zachęcamy do wykonania wypieków według receptur Nica Carlucciego na tradycyjne ciastka z Puglii przygotowywane w okolicach Wielkiej Nocy. Koszt wypieków jest niski, a do tego są one łatwe w przygotowaniu.
receptura
Scarcelle Pasquali
Scarcelle - ciastka typowe dla gastronomii z Puglii, które przygotowuje się podczas świąt wielkanocnych. Nazwa pochodzi ze źródeł antycznych i ma wiele znaczeń. Na niektórych obszarach symbolizuje uwolnienie od grzechu pierworodnego. Gdzie indziej ma znaczenie symboliczne, w którym narodziny życia są oznaczane jako jajko, które jest często używane do dekoracji tego deseru. Mówi się, że scarcelle narodziły się lata temu z powodu braku możliwości nabycia ciastek wielkanocnych przez niektóre rodziny. Ze względu na ich wysoki koszt kobiety przygotowywały te ciastka w domach, żeby je podarować dzieciom w zastępstwie jaj lub gołąbków wielkanocnych.
W jakiejkolwiek formie scarcelle charakteryzuje obecność jajka na środku, często ze znakiem krzyża z kruchego ciasta. Ta cecha jest silnie symboliczna. Reprezentuje ciało ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych