Desery z musem z owoców i warzyw w czekoladzie

Kolejna pasja Daniela Żurkowskiego to tworzenie owoców i warzyw oblanych czekoladą. O tym, jak zrodził się ten pomysł i jak desery powstają, rozmawia z nim Marian Domal.

Panie Danielu, proszę opowiedzieć, jak zrodził się pomysł, a później pasja tworzenia owoców z czekolady?

Wszystko to wiąże się z początkiem mojej pasji do słodkości. Na początku mojej zawodowej drogi związanej z lodziarstwem bardzo dużo wysiłku i czasu wkładałem w zdobycie interesujących mnie wiadomości, a także umiejętności. Jeździłem na różne konkursy, poznawałem uczestników, jurorów, a czasem i widzów tychże potyczek. Na jednej z takich imprez poznałem profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Udostępnił mi on recepturę na deser, pochodzącą z najstarszej odnalezionej książki kucharskiej Torunia (1885 r.).

Jego nazwa brzmiała zefir jabłeczny. Zastanawiałem się, co zrobić, aby ten wiekowy deser był atrakcyjny dla współczesnego konsumenta. Składnikami głównymi były jabłka i śmietana. Wpadłem na pomysł, aby nadać temu rarytasowi kształt jabłka. Na samym początku robiłem to ręcznie. Nie miałem form, zatem praca była żmudna. Zmodyfikowałem przepis, oblewając deser czekoladą. Efekt zaskoczył wszystkich. Kunszt mojej pracy doceniło jury konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Minikowie. Otrzymałem pierwszą nagrodę. Pokazałem ten deser również w konkursie Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza i także zająłem pierwsze miejsce.

Może Cię również ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz