Dzielarka na miarę potrzeb

Czynności dzielenia, znakowania oraz zaokrąglania ciasta muszą być wykonane w odpowiednim czasie skorelowanym z garowaniem, a także przy użyciu właściwej mocy siły fizycznej. Jak wybrać odpowiednią dzielarkę?

1. Łączenie funkcji

Do dzielenia, zaokrąglania, wydłużania, znakowania i nacinania ciasta używa się takich maszyn i urządzeń, jak:

  • dzielarki,
  • zaokrąglarki,
  • formierki,
  • wydłużarki
  • stacje znakowania cięcia.

Z powodu podobnego zakresu działania relatywnie powszechnym rozwiązaniem jest łączenie funkcji dzielenia i zaokrąglania w jednym urządzeniu. Wybór konkretnych rozwiązań jest uwarunkowany asortymentem ciasta i skalą jego produkcji.

2. Problem lepkości

Zasadniczym czynnikiem, który decyduje o skutku obróbki ciasta, jest stopień jego lepkości (nasycenia wodą), a także gabarytów poszczególnych sztuk ciasta lub ciastek. Problem lepkości masy ciasta w dzielarkach można rozwiązać za pomocą różnych, niewykluczających się sposobów, takich jak:

  • ręczne lub automatyczne posypywanie ciasta mąką,
  • nadmuch ciepłego powietrza w stopniu umiarkowanym, niepowodującym nadmiernego wysychania ciasta,
  • ręczne lub automatyczne olejenie leja załadunkowego. Stosowany do smarowania olej powinien być neutralny w zapachu, barwie i smaku. Używa się dwóch rodzajów olejów: roślinnego oraz parafinowego, w postaci oleju, smaru lub sprayu. Jeśli olej roślinny ma tendencje do łączenia się z obrabianym ciastem, to olej parafinowy nie ma takich ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz