Efektowny tort piernikowy

Zachęcamy do wykonania pierniczków i stworzenia z nich dekoracji tortu pełnej świątecznej mocy. Nasza kamieniczka będzie wyjątkowo pięknie prezentować się jako prezent, zapakowana w pudełeczko z dodatkiem pachnących świątecznych dodatków, jak anyż lub cynamon. Pokazujemy krok po kroku, jak stworzyć efektowny tort piernikowy.

Efektowny tort piernikowy
Efektowny tort piernikowy, fot. z archiwum autorki

MATERIAŁY

  • lukier królewski o normalnej konsystencji,
  • ciasto na pierniczki,
  • barwniki w żelu,
  • bawełna,
  • cynamon,
  • obłożony masą cukrową tort trzypiętrowy (bryła) o średnicach pięter 20, 15 i 10 cm oraz wysokości 15 cm każdego z nich

NARZĘDZIA

  • mata perforowana,
  • wałek do ciasta,
  • miseczki,
  • worki cukiernicze,
  • szpatuła,
  • małe łyżeczki,
  • waga kuchenna,
  • foremki – kamieniczki (jeżeli nie mamy gotowych, możemy wyciąć prosty szablon w kształcie wysokiego domku),
  • szablony dla kamieniczek

Krok 1

Ciasto piernikowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy pierniczki, korzystając z form – kamieniczek bądź z ręcznie wykonanych szablonów.

CIP_11-12_21_krok_po_kroku_Bozena_Furdal_EFEKTOWNY_TORT_PIERNIKOWY_1
fot. z archiwum autorki

Krok 2

Do naszego tortu potrzebujemy 24 pierniki: osiem o szerokości 10 cm, osiem o szerokości 7,5 cm i osiem o szerokości 5 cm. Wysokość naszych pierników powinna się nieco różnić – od 15 do 20 cm. Jeżeli szablon nie pasuje nam szerokością, ścinamy boki ciasta piernikowego.

CIP_11-12_21_krok_po_kroku_Bozena_Furdal_EFEKTOWNY_TORT_PIERNIKOWY_2
fot. z archiwum autorki

Krok 3

Wycięte kamieniczki przekładamy na matę perforowaną, aby nadać im piękny wygląd.

CIP_11-12_21_krok_po_kroku_Bozena_Furdal_EFEKTOWNY_TORT_PIERNIKOWY_3
fot. z archiwum autorki

Krok 4

Pierniki pieczemy 8 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C.

CIP_11-12_21_krok_po_kroku_Bozena_Furdal_EFEKTOWNY_TORT_PIERNIKOWY_4
fot. z archiwum autorki

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz