Efektowny tort piernikowy
Zachęcamy do wykonania pierniczków i stworzenia z nich dekoracji tortu pełnej świątecznej mocy. Nasza kamieniczka będzie wyjątkowo pięknie prezentować się jako prezent, zapakowana w pudełeczko z dodatkiem pachnących świątecznych dodatków, jak anyż lub cynamon. Pokazujemy krok po kroku, jak stworzyć efektowny tort piernikowy.

MATERIAŁY
- lukier królewski o normalnej konsystencji,
- ciasto na pierniczki,
- barwniki w żelu,
- bawełna,
- cynamon,
- obłożony masą cukrową tort trzypiętrowy (bryła) o średnicach pięter 20, 15 i 10 cm oraz wysokości 15 cm każdego z nich
NARZĘDZIA
- mata perforowana,
- wałek do ciasta,
- miseczki,
- worki cukiernicze,
- szpatuła,
- małe łyżeczki,
- waga kuchenna,
- foremki – kamieniczki (jeżeli nie mamy gotowych, możemy wyciąć prosty szablon w kształcie wysokiego domku),
- szablony dla kamieniczek
Krok 1
Ciasto piernikowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy piern...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych