Efektowny tort piernikowy
Zachęcamy do wykonania pierniczków i stworzenia z nich dekoracji tortu pełnej świątecznej mocy. Nasza kamieniczka będzie wyjątkowo pięknie prezentować się jako prezent, zapakowana w pudełeczko z dodatkiem pachnących świątecznych dodatków, jak anyż lub cynamon. Pokazujemy krok po kroku, jak stworzyć efektowny tort piernikowy.

MATERIAŁY
- lukier królewski o normalnej konsystencji,
- ciasto na pierniczki,
- barwniki w żelu,
- bawełna,
- cynamon,
- obłożony masą cukrową tort trzypiętrowy (bryła) o średnicach pięter 20, 15 i 10 cm oraz wysokości 15 cm każdego z nich
NARZĘDZIA
- mata perforowana,
- wałek do ciasta,
- miseczki,
- worki cukiernicze,
- szpatuła,
- małe łyżeczki,
- waga kuchenna,
- foremki – kamieniczki (jeżeli nie mamy gotowych, możemy wyciąć prosty szablon w kształcie wysokiego domku),
- szablony dla kamieniczek
Krok 1
Ciasto piernikowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy pierniczki, korzystając z form – kamieniczek bądź z ręcznie wykonanych szablonów.

Krok 2
Do naszego tortu potrzebujemy 24 pierniki: osiem o szerokości 10 cm, osiem o szerokości 7,5 cm i osiem o szerokości 5 cm. Wysokość naszych pierników powinna się nieco różnić – od 15 do 20 cm. Jeżeli szablon nie pasuje nam szerokością, ścinamy boki ciasta piernikowego.

Krok 3
Wycięte kamieniczki przekładamy na matę perforowaną, aby nadać im piękny wygląd.

Krok 4
Pierniki pieczemy 8 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C.
