Expo Sweet 2023
Od 26 lutego do 1 marca 2023 r. w Warszawie w hali Expo XXI odbyły się największe targi cukierniczo-lodziarskie w Polsce – Expo Sweet. Jakie atrakcje w tym roku czekały na odwiedzających?
Najważniejsze europejskie firmy z branży cukierniczej, lodziarskiej, piekarskiej i HoReCa, trzy olbrzymie hale wystawiennicze, najnowocześniejsze, wydajne i innowacyjne maszyny, najwyższej jakości produkty, surowce i półprodukty, niezliczona liczba najlepszych specjalistów, szefów kuchni, cukierników, liczne szkolenia, a także dziesiątki pięknych dekoracji cukierniczych w specjalnej strefie wystawienniczej to tylko część tego, co przygotowali organizatorzy Expo Sweet 2023.
Czytaj także: Żywność podczas wojny
Wyjątkowe prelekcje
Na odwiedzających tegoroczną edycję targów Expo Sweet na sali szkoleniowej czekały wyjątkowe prelekcje. O optymalizacji cen gazu i prądu powiedział Mariusz Chlebowicz z firmy Respect Energy. Alternatywne i niezależne źródła zasilania dla piekarni, cukierni i gastronomii, a także analizę kosztów i opłacalności instalacji LPG dla firm przedstawił Adam Suchecki (Gas-Serwis). Aleksander Pitura i Michał Molenda przeprowadzili pokaz wykonania lodów rzemieślniczych. Ewa Drzewicka-Łyżwa pokazała, jak wykonać podstawowe kwiaty cukrowe, a także zrobić pierwsze kroki w dekoracjach florystycznych, a Magda Kubiś, jak przygotować stelaż pod tort 3D i tort antygrawitacyjny. Beata Prusak przybliżyła tajniki dekorowania pierników i koronek z lukru królewskiego.
O tym, jak zwiększyć wydajność swojego biznesu dzięki cyfryzacji i integracji, powiedział Adam Steć (Członek Zarządu CSB-System Polska). Roberto Lestani, Cukierniczy Mistrz Świata, zdradził z kolei, jak zoptymalizować produkcję cukierniczą. Angelika Chwyć podpowiedziała, jak przygotować produkty, aby praca była efektywna i szybka, przybliżyła też zasady dekorowania masą cukrową i czekoladą oraz podstawy modelowania twarzy. Sylwia Sobiegraj przedstawiła podstawy malowania masłem kakaowym. Natomiast o tym, jak zwiększyć efektywność firmy i osiągać lepsze wyniki, opowiedział Adrian Bogacz (Prokurent CSB-System Polska Sp. z o.o.).
Najnowsze trendy
W programie nie zabrakło też pokazów najnowszych trendów na stoiskach wystawców. Zaprezentowano m.in. wypiekanie croissantów na stoisku firmy Terravita, pokaz lodów o smaku wegański migdał prowadzony przez Giacomo Schiavona na stoisku Vegagastro, pokaz produkcji świeżych lodów na stoisku Frigomat, pokaz użycia innowacyjnego chwytaka do kuwet lodowych Gelato Grip na stoisku receptury.net, wielkanocny Grillage na stoisku Barbara Luijckx, degustację lodów ketogenicznych bez dodatku cukru na stoisku firmy Viands, szkolenia cukiernicze i lodowe VOD – prezentacja szkoły Mistrzów Lodziarstwa i Cukiernictwa MGS School aby Frigomat, techniki dekoracyjne oraz desery wegańskie i klasyczne na stoisku FrieslandCampina, techniki dekorowania kremem maślanym i kwiaty z papieru opłatkowego – pokazy na stoisku SlodkaPasja.pl, „Kolory, kształty i tekstury: cukiernictwo z Mistrzem Świata Roberto Lastanim” na stoisku Vegagastro.
Konkursy cukiernicze
Oprócz części targowej, jak co roku zorganizowano kilka różnych konkursów cukierniczych:
- X Lodziarskie Mistrzostwa Polski,
- Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deserów,
- Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych,
- Konkurs Dekoracji Cukierniczych.
W tej edycji targów po raz kolejny wartość nagród pieniężnych w konkursach była rekordowa, bo wyniosła aż 120 000 PLN!
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
- 1. miejsce – Łukasz Roguski i Kamil Roguski – Cukiernicze Atelier Małgosia
- 2. miejsce – Wojciech Kazanowski i Zuzanna Kulig – Aries Hotel & Spa Zakopane (Restauracja Halka)
- 3. miejsce – Katarzyna Arendarczyk i Marcin Świerkosz – Hotel Hilton (Restauracja Mercato)
Konkurs Dekoracji Cukierniczych
W konkursie brały udział 154 prace. Jury przyznało: 47 złotych medali, 45 srebrnych medali, 45 brązowych medali. GRAND PRIX:
- Tort okolicznościowy – Beata Siedlecka
- Tort rzeźbiony 3D – Patrycja Drożdż
- Eksponat dekoracyjny mały – Iveta Košíková
- Eksponat dekoracyjny duży – Olena Pasechnyk
- Kompozycje kwiatowe – Orysia Izhevska
- Ciasteczka, babeczki, pierniczki 2D i 3D – Silviya Jankowski
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
- Złoto – Nadia Grzejdziak i Aleksandra Paulinska z Bełchatowa
- Srebro – Milena Grudzińska i Dominik Czyczerski z Wrocławia
- Brąz – Wiktoria Malikowska i Sebastian Nowak z Jasła