Bakepol 2019

Branże piekarska, cukiernicza i lodziarska spotkały się 12-14 września w Krakowie na targach Bakepol 2019. W wydarzeniu udział wzięli profesjonaliści z kraju oraz zagranicy.

Ekspozycje utworzyło 120 firm. W organizację stref pokazowych, szkoleń, debat i konkursu „Master Baker 2019 – Bakepol” zaangażowane były dziesiątki ekspertów, a także miłośników dobrych wypieków.

Master Baker 2019

Po raz pierwszy tak silnie wybrzmiał artystyczny wymiar piekarstwa. Obok cukierniczych arcydzieł, które podczas pokazów podziwiali cukiernicy oraz młodzi adepci szkół gastronomicznych imponująco prezentowały się fantazyjne, eleganckie, a także smakowite chleby, bułki czy bagietki. Piekarskie dzieła sztuki nierzadko sygnowane były grafiką, podpisem ich twórcy. Podczas siódmej edycji targów Bakepol nie tylko lokalizacja była nowością. Swoją premierę miał konkurs „Master Baker 2019 – Bakepol” realizowany pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do dwuetapowej rywalizacji w dwóch kategoriach przystąpiły dziesiątki piekarzy zawodowych i amatorów. Do finału dostali się: w grupie Zawodowcy – Krzysztof Bryjka, Andrzej Jacak, Paweł Tkaczuk. Z kolei w grupie Amatorów – Aleksandra Kozło, Matylda Kustra, Wojciech Wąsik. Na oczach widowni i jury wypiekali własne chleby oraz bułki. Pieczywo musiało wyróżniać się walorami smakowymi, oryginalną formą, wyjątkowością doboru surowców i technologią wytworzenia. Zwycięzcami zostali: Matylda Kustra (Amator) i Krzysztof Bryjka (Zawodowiec) z Piekarni PASOL-PACO ze Świdnicy.

Mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa

Dobrymi duchami przedsięwzięcia byli Czesław Meus mistrz piekarstwa i cukiernictwa, a także Piotr Połomski – domowy piekarz m.in. założyciel i administrator profilu na Facebooku – Domowy Piekarz. Cukiernicy mogli codziennie skorzystać z pokazów i prezentacji mistrza Michała Doroszkiewicza. To jeden z najbardziej utytułowanych polskich cukierników.  Mistrz świata juniorów, uczestnik i juror wielu konkursów, posiada ogromne zawodowe oraz trenerskie doświadczenie.

Pasja i oddanie rzemiosłu, które jest codzienną pracą promieniało również od Bio Piekarza – Bogdana Smolorza. Ten wielki propagator zawodu, nauczyciel oraz piekarz, który jest ikoną ekologicznego i rzemieślniczego piekarstwa w Polsce, opowiadał o zawodzie piekarza. Dzielił się tym jak wyglądała jego droga do piekarstwa ekologicznego i co w jego pojęciu kryje się pod słowem bio – a jest to absolutna odpowiedzialność za każdy składnik, który jest dodawany do pieczywa. Pomocny był również dr Józef Sadkiewicz. Wraz ze swoim Instytutem był on centrum wszechstronnej wiedzy nie tylko o produktach, potrzebie badania gleby, na której rośnie zboże, samego ziarna, ale także procesów, jakie zachodzą w organizmie i co oraz kiedy ma wpływ na zdrowie konsumenta. Wykłady tego wieloletniego praktyka i eksperta w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

Grupa MTP już dziś zaprasza na wielkie spotkanie branży podczas przyszłorocznych targów Polagra, które odbędą się w terminie 28.09-01.10.2020.

Czytaj także relację z Expo Sweet 2019

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz