Expo Sweet 2019

W dniach 17–20 lutego w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się targi Expo Sweet 2019. Są to niezwykle ważne targi obfitujące w największe wydarzenia branżowe.

Jak co roku w Expo Sweet 2019 uczestniczyły najważniejsze firmy oferujące maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale również właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, w których serwuje się „coś słodkiego”. Rzeszę odwiedzających przyciągnęła zarówno szeroka oferta firm, jak i bogaty program konkursów, szkoleń, wydarzeń i licznych pokazów, które prowadziły wybitne osobistości branżowe. Wyjątkowość tej imprezy podkreśliła obecność jednej z najważniejszych dekoratorek w południowej Azji i na Bliskim Wschodzie – Tiny Scott Parashar. Została ona honorową, zagraniczną jurorką w dwóch konkursach: Mistrzostw Tortowych, a także Konkursu na Element Dekoracyjny.

Liczne pokazy i wydarzenia targowe

Targi to dobry czas na czerpanie wiedzy od zagranicznych Mistrzów słodkiej branży.  W tym roku można było skorzystać z szerokiej oferty wydarzeń i pokazów, były to m.in.:

  • pokazy i warsztaty prowadzone przez angielską Mistrzynię cukiernictwa Karen Davies,
  • techniki produkcji naturalnych lodów rzemieślniczych, szkolenia i porady tworzenia nowych i kreatywnych smaków, które zaprezentował Mistrz Lodziarstwa Giacomo Schiavon,
  • różnorodne techniki produkcji pysznych deserów, które przedstawił francuski Mistrz cukiernictwa Nicolas Coffin,
  • lodowe pierogi, czyli pokazy polskich smaków w zimnym wydaniu znanej Włoszki Marii Agnese Spagnuolo,
  • ciasta i desery „Fusion Style” w wykonaniu Mistrza cukiernictwa Filippo Novelli,
  • cover decor – świat kolorowych polew czekoladowych w wydaniu Federica Vedani.

Uczestnicy mieli też możliwość czerpania wiedzy od polskich Mistrzów w zakresie dekorowania wyrobów cukierniczych, najnowszych trendów w branży cukierniczo-piekarskiej i lodowych trendów smakowych i wielu innych.

IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski

Drugiego dnia targów odbyły się IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski, w których wzięły udział zespoły dwuosobowe związane z branżą lodziarską i cukierniczą. W ciągu trzech godzin uczestnicy musieli przygotować swoje prace konkursowe, a następnie krótko je zaprezentować: omówić techniki dekoracji i receptury, jury Mistrzostw. Każdy zespół miał za zadanie przygotować cztery rodzaje lodów do wystawienia w witrynie konkursowej: waniliowe, sorbetowe, czekoladowe i autorskie. Ponadto drużyny musiały przyrządzić osiem identycznych deserów lodowych – do serwowania w ogródkach letnich przy lodziarniach, cukierniach, kawiarniach itp. Wyniki końcowe:

  • I miejsce – Cukiernio-Kawiarnia „Pawlova” – Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński
  • II miejsce – Restauracja Bohema – Karol Łazarewicz i Michał Koszycki
  • III miejsce – Hotel Haffner – Michał Wiśniewski i Marek Moskwa

Laureaci Mistrzostw – Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński – otrzymali szereg nagród wśród nich: Złoty Medal Expo Sweet, Puchar dla Zakładu Pracy, czek o wartości 5 tys. zł, a także nominację do udziału w Lodziarskim Pucharze Świata: Coppa Mondo della Gelateria.

W przyszłym roku targi odbędą się 23–26 lutego w tym samym miejscu – hala Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego w Warszawie!

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deserów

I miejsce – Anna Zubtsova i Piotr Bernacki – Restauracja Bonerowska

II miejsce – Tomasz Mrowiński i Dawid Nowak – Restauracja Bazar

III miejsce – Michał Palarczyk i Wojciech Kazanowski – Restauracja Halka (Hotel Aries)

Czytaj także relację z Expo Sweet 2020

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz