Expo Sweet 2019
W dniach 17–20 lutego w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się targi Expo Sweet 2019. Są to niezwykle ważne targi obfitujące w największe wydarzenia branżowe.
Jak co roku w Expo Sweet 2019 uczestniczyły najważniejsze firmy oferujące maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale również właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, w których serwuje się „coś słodkiego”. Rzeszę odwiedzających przyciągnęła zarówno szeroka oferta firm, jak i bogaty program konkursów, szkoleń, wydarzeń i licznych pokazów, które prowadziły wybitne osobistości branżowe. Wyjątkowość tej imprezy podkreśliła obecność jednej z najważniejszych dekoratorek w południowej Azji i na Bliskim Wschodzie – Tiny Scott Parashar. Została ona honorową, zagraniczną jurorką w dwóch konkursach: Mistrzostw Tortowych, a także Konkursu na Element Dekoracyjny.
Liczne pokazy i wydarzenia targowe
Targi to dobry czas na czerpanie wiedzy od zagranicznych Mistrzów słodkiej branży. W tym roku można było skorzystać z szerokiej oferty wydarzeń i pokazów, były to m.in.:
- pokazy i warsztaty prowadzone przez angielską Mistrzynię cukiernictwa Karen Davies,
- techniki produkcji naturalnych lodów rzemieślniczych, szkolenia i porady tworzenia nowych i kreatywnych smaków, które zaprezentował Mistrz Lodziarstwa Giacomo Schiavon,
- różnorodne techniki produkcji pysznych deserów, które przedstawił francuski Mistrz cukiernictwa Nicolas Coffin,
- lodowe pierogi, czyli pokazy polskich smaków w zimnym wydaniu znanej Włoszki Marii Agnese Spagnuolo,
- ciasta i desery „Fusion Style” w wykonaniu Mistrza cukiernictwa Filippo Novelli,
- cover decor – świat kolorowych polew czekoladowych w wydaniu Federica Vedani.
Uczestnicy mieli też możliwość czerpania wiedzy od polskich Mistrzów w zakresie dekorowania wyrobów cukierniczych, najnowszych trendów w branży cukierniczo-piekarskiej i lodowych trendów smakowych i wielu innych.
IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski
Drugiego dnia targów odbyły się IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski, w których wzięły udział zespoły dwuosobowe związane z branżą lodziarską i cukierniczą. W ciągu trzech godzin uczestnicy musieli przygotować swoje prace konkursowe, a następnie krótko je zaprezentować: omówić techniki dekoracji i receptury, jury Mistrzostw. Każdy zespół miał za zadanie przygotować cztery rodzaje lodów do wystawienia w witrynie konkursowej: waniliowe, sorbetowe, czekoladowe i autorskie. Ponadto drużyny musiały przyrządzić osiem identycznych deserów lodowych – do serwowania w ogródkach letnich przy lodziarniach, cukierniach, kawiarniach itp. Wyniki końcowe:
- I miejsce – Cukiernio-Kawiarnia „Pawlova” – Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński
- II miejsce – Restauracja Bohema – Karol Łazarewicz i Michał Koszycki
- III miejsce – Hotel Haffner – Michał Wiśniewski i Marek Moskwa
Laureaci Mistrzostw – Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński – otrzymali szereg nagród wśród nich: Złoty Medal Expo Sweet, Puchar dla Zakładu Pracy, czek o wartości 5 tys. zł, a także nominację do udziału w Lodziarskim Pucharze Świata: Coppa Mondo della Gelateria.
W przyszłym roku targi odbędą się 23–26 lutego w tym samym miejscu – hala Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego w Warszawie!
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deserów
I miejsce – Anna Zubtsova i Piotr Bernacki – Restauracja Bonerowska
II miejsce – Tomasz Mrowiński i Dawid Nowak – Restauracja Bazar
III miejsce – Michał Palarczyk i Wojciech Kazanowski – Restauracja Halka (Hotel Aries)