Expo Sweet 2020

W dniach 23-26 lutego 2020 r. odbyła się kolejna edycja targów Expo Sweet w Warszawie. Największe w Polsce targi dla branży cukierniczej i lodziarskiej coraz większe znaczenie mają również dla piekarzy oraz baristów.

Co roku w targach biorą udział najważniejsze firmy oferujące maszyny i surowce dla branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej. Nie brakuje również ciekawych konkursów, pokazów oraz szkoleń prowadzonych przez autorytety w branży. Podczas tej edycji jedną z najważniejszych atrakcji był mistrzowski tort Jowity Woszczyńskiej, który wygrał Mistrzostwa Świata w Mediolanie. Ważna była również obecność włoskiej dekoratorki Mariapia Sciarretto. Podczas targów można było obejrzeć pokaz w jej wykonaniu. Można było zobaczyć prezentacje sugarkrafterek, między innymi: Renaty Martyny, Sylwii Sobiegraj czy Ewy Drzewickiej. Przed wejściem na targi można było podziwiać rzeźby lodowe, a w środku zaraz na wejściu czekały wspaniałe prace Ewy Drzewickiej – Lady Australia oraz Alchemy of Life.

Najważniejsze wydarzenia

Podczas Expo Sweet odbyły się II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów. Rywalizacja odbyła się w trzech konkurencjach: tort okolicznościowy, element dekoracyjny oraz tort degustacyjny. Mistrzostwa wygrał Łukasz Roguski. Srebrny medal otrzymała Agnieszka Malinowska, a brązowy Magda Lo Bianco. W Mistrzostwach Europy w Dekorowaniu Tortów przyznano również nagrodę publiczności. Najwięcej głosów otrzymał tort Natalii Oleskewicz z Ukrainy. Na drugim miejscu był tort Łukasza Janowskiego, a na trzecim znalazła się praca Łukasza Roguskiego.

Kolejnym zmaganiem były Mistrzostwa w Przygotowaniu Deserów. Tematem mistrzostw był „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”. Również jak co roku odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Temat mistrzostw brzmiał „Igrzyska Olimpijskie”. Przez wszystkie dni trwania targów odbywał się też Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych. W specjalnej strefie wystawione zostało prawie 100 arcydzieł cukierników z całej Europy. Grand Prix otrzymali uczestnicy: Iveta Košíková w kategorii tort okolicznościowy, Aleksandra Iwona Wasilewicz w kategorii tort rzeźbiony 3D, Agata Kowalczyk w kategorii eksponat dekoracyjny mały, Monika Kołodziej w kategorii eksponat dekoracyjny duży, Orisa Izhevska w kategorii kompozycje kwiatowe oraz  Daiva Peciuliene w kategorii ciasteczka, babeczki, pierniczki 2D i 3D.

Pokazy na targach

Każdego dnia podczas targów na jednym ze stoisk można było oglądać inspirujące pokazy. Między innymi można było zobaczyć pokaz dekoracji pierniczków prowadzony przez Ewę Kiszowarę czy pokaz prowadzony przez Maliwnę Franczak specjalistkę od tortów 3D i tortów antygrawitacyjnych. Dekoratorka Beata Tomasiewicz pokazała techniki dekorowania papierem waflowym, natomiast Joanna Stabno przedstawiła tajniki malowania na tortach. Mistrzyni Świata Jowita Woszczyńska wykonała pokaz dekoracji tortów.

Mistrzowie na Expo Sweet

Inspiracji można było również zaczerpnąć podczas rozmów z mistrzami z branży, których można było zobaczyć na targach. Spotkać można było między innymi Giacomo Schiavona, Piotra Małkiewicza czy Michała Doroszkiewicza. Oni również prowadzili fascynujące pokazy.

Zwycięzcy Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2020

I miejsce restauracja Halka z Zakopanego

II miejsce restauracja Szara Gęś z Krakowa

III miejsce restauracja Filharmonia Smaku z Łodzi

Zwycięzcy Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020

I miejsce Dariusz Dejnakowski i Natalia Pietera – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

II miejsce Katarzyna Banasiak i Jakub Papuga – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2

III miejsce Krystian Sak i Natalia Smardz – Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu

Przejdź do kategorii branżowej Cukiernictwo

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

169,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz