Polagra Tech 2018
30 września – 4 października w przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się kolejna edycja targów Polagra Tech 2018. W trakcie targów zaprezentowane zostały najnowsze maszyny i urządzenia, dodatki do żywności, komponenty, mieszanki, usługi transportowe i rozwiązania IT.
Najważniejsze wydarzenie branży spożywczej, HoReCa oraz opakowaniowej i logistycznej, objęło Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech 2018, Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel oraz Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania Taropak. Jesienny blok targów objął 11 pawilonów targowych i wzięło w nim udział ponad 1100 wystawców, a liczba profesjonalistów, którzy odwiedzili ekspozycję, przekroczyła 42 600.
Prezentacja najnowszej technologii
Tegoroczna ekspozycja Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra Tech objęła Salon Technologii Spożywczych oraz Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych. W ramach tego pierwszego zaprezentowano maszyny i urządzenia wykorzystywane do wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego, urządzenia chłodnicze, aparaturę kontrolno-pomiarową, a także środki transportu oraz środki higieny i ochrony przed szkodnikami. Równolegle odbył się Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych ukierunkowany konkretnie na potrzeby technologiczne piekarzy, cukierników i lodziarzy. Zwiedzając ekspozycję, można było obejrzeć całe linie produkcyjne, co umożliwiało profesjonalistom ocenienie ich potencjału i możliwości wykorzystania w reprezentowanych przez nich przedsiębiorstwach.
Prestiżowe nagrody
Targi były miejscem wielu premier i nowości technologicznych: nowoczesnych maszyn, urządzeń i dodatków do żywności. Po światowej premierze w Niemczech wystawcy po raz pierwszy w Polsce pokazywali je właśnie w Poznaniu podczas tegorocznych targów. Na targach przyznano również prestiżowe wyróżnienia: Złoty Medal i Acanthus. Wśród produktów wyróżnionych Złotym Medalem znalazły się:
- zmywarka Wózkowa MDC – Multi Washer (MDC-Multiwasher; Peters & Nurkowski),
- mieszanka jaglana o bardzo niskiej zawartości glutenu (Eco Trade),
- Protein Mix mieszanka mączna do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade),
- Sensorist TH PRO – radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS),
- TrayMotion – system automatycznego załadunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska),
- TVI GMS 520 / FPS500 – TVI Entwicklung &Produktion GmbH – MULTIVAC SEPP HAGGENMULLER GmbH&Co.KG (MULTIVAC),
- Świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (UNIFERM Polska).
Z kolei nagrody Acanthus Aureus przyznano wystawcom, którzy najlepiej potrafili zobrazować swoją wizję stoiska w połączeniu ze strategią marketingową firmy. Otrzymały je następujące przedsiębiorstwa: Uniferm Polska, Multivac, Pro Ascobloc, Hert, Fenix Systems, GEA Polska, GEA Food Solutions, Cream Profesjonalne Technologie Spożywcze.
Formowanie Drożdżówki Jedną Ręką
Okazji do zabawy i integracji branży przyniosły III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką. Przyciągnęły one polskich piekarzy i cukierników nie tylko z kraju, ale również z zagranicy. Mieli oni okazję zaprezentować swoje niezwykłe zdolności i umiejętności. Mistrzem Polski 2018 w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką został Krzysztof Kaczmarczyk z cukierni Natural Rolls Bakery. Udało mu się uzyskać rewelacyjny wynik: uformował 10 drożdżówek w 16 sekund.
W ramach targów Polagra Tech 2018 po raz pierwszy odbyła się również gala wręczenia nagród dla Mistrzów Smaku w kategorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Jest to wyjątkowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku głosowania konsumenci. Równorzędne nagrody przyznawane są we wszystkich polskich województwach.
Nowa odsłona targów Bakepol
Wystawcy i zwiedzający już podczas targów byli zapraszani na kolejne przedsięwzięcie organizowane dla branży. Chodzi oczywiście o Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol, które w 2019 r. zadebiutuje w nowym miejscu – w Krakowie. To największe spotkanie branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w przyszłym roku w Polsce odbędzie się w dniach 12-14 września. Organizator już teraz zachęca do kontaktu i współtworzenia nowej odsłony targów Bakepol.