Expo Sweet 2022

Mimo trudnych czasów kolejna edycja najsłodszych targów w Polsce za nami. Tym razem targi Expo Sweet zaczęły się 27 lutego, a zakończyły 2 marca 2022 r. w Warszawie.

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią wróciły największe w kraju targi słodkiego sektora – Targi Expo Sweet. Pierwszą reakcją większości uczestników była radość z samego spotkania z ludźmi z branży. Targi jak zawsze były miejscem wymiany doświadczeń, nowych inspiracji, a także prezentacji najnowszych technologii. Brak targów oznacza stagnację i powolny zanik rzemiosła. Niestety liczba uczestników naszego sektora maleje. Na początku tego roku odnotowano zamknięcie aż 100 małych piekarni, które nie wytrzymały presji inflacyjnej.

Rozwój technologiczny

Zamknięcie gospodarki wielu producentów, a także rzemieślników wykorzystało do eksperymentowania i tworzenia nowych wynalazków. Z zakresu techniki można podać dwa przykłady. Pierwszy jest krajowy. Jeden z producentów maszyn wykorzystał czas przestoju na rozwinięcie pomysłu na maszynę zagniatającą masę i formującą okrągłe batony. Mechaniczna prasa napełnia korpus wybraną masą, a ostry nóż zgarnia jej nadmiar. Wymiana formy korpusu przykładowo na prostokątną umożliwiłaby sporządzanie batonów o tradycyjnej podłużnej formie. Natomiast drugi przykład pochodzi z Włoch. Jeden z większych producentów sprzętu chłodniczego zastanowił się nad celowością ciągłego oświetlania wnętrza przeszklonych szaf chłodniczych. Stałe oświetlenie wymaga poboru prądu, który jest coraz droższy. Jeśli nikt nie stoi przed szafą, to takie oświetlenie jest niepotrzebne. Zainstalowanie fotokomórki rozwiązało ten problem. Szafa pozostaje w stanie „uśpienia” do czasu, gdy nie pojawi się przed nią jakaś osoba. Dopiero wtedy uaktywnia się oświetlenie na czas, kiedy ktoś stoi przed szafą.

Obecna na targach Expo Sweet Anna Maria Spagnuola wykorzystała czas pandemii na zastosowanie urządzenia do wytwarzania fal akustycznych, żeby w pojemniku wyposażonym w wytwornicę fal dokonywać przyspieszonego procesu infuzji surowców aromatycznych. W Warszawie pracowała na maszynie kombinowanej, w której zainstalowano system Hybrid oszczędności układu chłodniczego. System rozpoznaje temperaturę, jaka jest podczas pracy w laboratorium, i koryguje parametry chłodzenia maszyny. Maszyna jest o 10 cm głębsza i może wybierać w dowolnej chwili, nawet podczas jednego, rozpoczętego cyklu, czynnik kondensujący: powietrze lub wodę. W relacji do poprzednich rozwiązań system ten prowadzi do oszczędności zużycia wody aż do 80%. Jest ona wynikiem jednoczesnego użytkowania dwóch systemów kondensacji wody pracującego układu chłodniczego.

Przejdź do szczegółowej relacji

Targi Expo Sweet 2022

Duże zainteresowanie budził międzynarodowy konkurs dekoracji tortów. Można było obserwować rozmaite technologie dekoracji oraz praktyczne zastosowanie surowców, jak specjalną pastę cukrową do wytwarzania kwiatów oraz inną do sporządzania koronek. Wyniki Mistrzostw Polski w Dekoracji Torów Expo Sweet 2022:
  1. Angel-Art Angelika Chwyć: Angelika Chwyć, Renata Martyna
  2. Cukiernia Małgosia: Łukasz Roguski, Kamil Roguski
  3. Słodkie Marzenia Art Cake Company: Sylwia Szajter-Ziółek, Irina Zobnina

Czytaj także: Seminaria lodziarskie Savpol 2022 Non Solo Gelato

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz