Savpol 2018

W dniach 21-22 października w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice Przedsiębiorstwo Savpol zorganizowało drugą edycję targów branżowych Savpol 2018. Do Gliwic zjechali się wystawcy z całej Europy, prezentując szeroką ofertę produktów dla sektora piekarniczego, cukierniczego, lodziarskiego oraz HoReCa.

Z roku na rok targi branżowe Savpol cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród klientów i dostawców. Targi Savpol 2018 odbyły się w jednym z najnowocześniejszych obiektów widowiskowo-sportowych w Polsce – w Arenie Gliwice. Przepiękny obiekt w samym centrum Śląska, szeroka oferta dostawców, inspirujące koncepty i trendy branżowe sprawiają, że o imprezie organizowanej przez firmę Savpol mówi się coraz więcej w całej branży.

Szeroka oferta produktowa

Klienci, którzy przybyli na targi, mieli okazję poznać produkty od dostawców z Polski i Europy. Firmy prezentujące swoją ofertę zadbały przede wszystkim o degustacje, przedstawiały najnowsze trendy na bazie swoich produktów. Klienci mogli zapoznać się z nowościami, a także skorzystać z ciekawych promocji i inspiracji.

Pokazy Mistrzów Branży

W hali Arena Gliwice powstało wiele inspirujących konceptów na aranżacje: cukierni, czekoladziarni, lodziarni, restauracji, baru z drinkami i kawą. W przepięknie zaaranżowanych lokalach swoje dzieła prezentowali Mistrzowie Branży z całego świata. Drinki i kawy prezentował barman i barista z Włoch – Vittorio Agosti (Fabbri), a także baristka Savpol – Sylwia Ślusarska. Cukiernicze trendy przedstawiali:

  1. Mistrzowie Cukiernictwa Savpol – Krzysztof Błaszczyk, Dariusz Kowalczewski,
  2. Ambasadorzy marki Callebaut – Maciej Rosiński, Arkadiusz Natorski, Michał Kleiber,
  3. cukiernik marki Fabbri – Mario Graditi,
  4. Mistrz cukiernictwa z Dubaju – Anubhav Sethi (Lakeland Dairies),
  5. Szymon Kawlewski (Bielmar),
  6. Karsten Ballmeyer (Vortella),
  7. Mirosław Grzeluszka (Komplet Polska).

W strefie HoReCa – Restauracja do kuchni, swoje autorskie przepisy prezentowali: Damian Krępeć (Savpol), Jarek „Smok” Łyczko (Pinquin), Karol Krankowski (Dijo), Roberto Zanca (Piron). O zapach świeżego pieczywa w strefie piekarniczej zadbali Sławomir Liberkowski oraz Marek Lambrych – technolodzy piekarnictwa Savpol. Dużym zainteresowanie cieszyła się strefa dekoracji, w której swoje pokazy prowadziła Anna Osadnik (Savpol), Iga Sarzyńska (Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej ASHANTI), a także Maciej Pietras (Modecor). Oprócz tego klienci mogli spróbować ponad 50 smaków lodów i poznać gotowy projekt wzorcowej lodziarni wraz z wyposażeniem.

Konkursy z nagrodami

W trakcie targów odbyło się 5 konkursów, w których można było wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Savpol oraz partnerów. Uczestnicy mogli spróbować swoich sił w: II Ogólnopolskich Mistrzostwach Lodziarskich Savpol – przygotowanie pucharków lodowych (I miejsce: Łukasz Wilk, II miejsce: Dominika Wilczyńska, III miejsce: Katarzyna Mielcarek), II Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – dekorowanie tortów (I miejsce: Lucyna Szczotka, II miejsce: Agnieszka Czerniak, III miejsce: Martika Inglot-Szałajko), II Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – przygotowanie deseru (I miejsce: Jerzy Pobrudzki, II miejsce: Weronika Sowa, III miejsce: Tomasz Strzecha), I Ogólnopolskich Mistrzostwach Barmańskich Savpol – przygotowanie napojów (I miejsce: Kacper Rozputyński, II Miejsce: Tomasz Rozmarynowski, III miejsce: Weronika Znamirowska), II Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – modelowanie figurek (I miejsce: Weronika Sowa, II miejsce: Joanna Ganobis, III miejsce: Wioletta Róg). Wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością, umiejętnościami oraz talentem. Na strefie konkursowej przez cały czas trwania targów czuć było atmosferę zdrowej rywalizacji.

Atrakcje wieczoru

Po pierwszym dniu targów uczestnicy zostali zaproszeni na uroczysty bankiet. Atrakcją wieczoru był występ kabaretu Łowcy. B oraz Bucket Guys – duetu grającego na wiadrach. Jak podsumowują uczestnicy Targów – Targi Branżowe Savpol to jedyna taka impreza zrzeszająca branże: lodziarską, ciekierniczą, piekarniczą i HoReCa. Jest ona zorganizowana na najwyższym poziomie, a panująca na targach atmosfera sprzyja biznesowym kontaktom i dostarcza mnóstwo inspiracji. Firma Savpol z roku na rok stawia coraz wyższą poprzeczkę wśród imprez branżowych.

Trendy

Targi obfitowały w trendy z branży lodziarskiej, cukierniczej, piekarniczej, HoReCa. Z olbrzymim zainteresowaniem spotkał się koncept CYNAMOONKA. Zapach cynamonu unosił się w całej hali, a po cynamonowe słodkości ustawiały się kolejki. Na targach zaprezentowano m.in. sposoby komponowania słodkiego bufetu, pomysły na przekąski z ciasta do pizzy, czekoladowe trendy (praliny, batony, trufle), nowoczesne ciasta, desery, torty. W strefie piekarniczej wypiekane były różne rodzaje pieczywa, od tradycyjnego poprzez nowoczesne – z ziarnami i dodatkami. Strefę lodziarską zdominowały propozycje jesienno-zimowych smaków, lody dla najmłodszych, a także dla wegan. W części poświęconej dekoracji klienci mieli okazję m.in. przyjrzeć się z bliska ploterowi spożywczemu, stworzyć waflowe kwiaty, poznać technikę steampunk, a także podziwiać zdobienie tortu oraz pierników przez Igę Sarzyńską.

Źródło: Przedsiębiorstwo Savpol

Przejdź do fotorelacji z targów Expo Sweet 2019

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz