SIGEP 2022 Powrót po dwuletniej przerwie

12-16 marca 2022 r. w Rimini odbyła się 43. edycja targów SIGEP – The Dolce World Expo. Imprezy organizowanej przez Italian Exhibition Group. Poświęconej lodom, cukiernictwu, czekoladzie, piekarstwu rzemieślniczemu, a także kawie.

Pierwsza edycja targów, która miała miejsce po 25 miesiącach przerwy i rok po edycji w pełni cyfrowej. Obecnych było 950 marek międzynarodowych na 90 tys. m² ekspozycji z 3000 umówionych spotkań pomiędzy kupcami międzynarodowymi, a wystawiającymi się firmami. W związku z tym odbyło się 50 godzin rozmów na głównej arenie Vision Plaza oraz na pozostałych czterech arenach tematycznych. Lody, Cukiernictwo, Piekarstwo, Kawa – odbyło się 100 godzin krajowych i międzynarodowych konkursów, demonstracji, a także pokazów dla profesjonalistów, do których dołączyły setki wydarzeń organizowanych przez wystawców na ich stoiskach. Dla operatorów targów powrót Sigep dał rezultaty powyżej oczekiwań. W porównaniu z edycją sprzed pandemii ze stycznia 2020 r., która była edycją rekordową. Ta edycja z 2022 r. odnotowała -25-procentową frekwencję. Oceniona została jako bardzo wysoko sprofilowana i biznesowa. W cyfrowej agendzie „digital agenda” odwiedzający, a także kupcy zarezerwowali spotkania aż do piątku, już po targach.

Może Cię również zainteresować: Targi Sigep. Aktualne tendencje na rynku piekarniczo-cukierniczym

Powrót SIGEP

Sigep wrócił po dwóch latach naznaczonych restrykcjami w walce z pandemią, którym branża stawiła czoło ewolucją i cyfryzacją kanałów dystrybucji. Oprócz tego szkoleniami, inwestycjami w badania i rozwój w celu poszerzenia asortymentu produktów i składników. Coraz bardziej otwartych pod kątem wyborów i nietolerancji żywieniowych lub mających na celu oszczędność energii w maszynach profesjonalnej gastronomii. Zrównoważenie środowiskowe, gospodarcze i społeczne rzemieślniczych łańcuchów dostaw, od lodów po ciasta, od kakao do kawy, jest konkretną odpowiedzią na nowe zachowania klientów.

„Lojalność” stała się fundamentalną relacją między klientem a łańcuchem dostaw. Według badania przeprowadzonego przez The NDP Group. 93% konsumentów słodkich wypieków jest gotowych do powrotu do tego samego punktu sprzedaży, w porównaniu do 85% średniej rynkowej. 10% konsumentów słodkich wyrobów poza domem szuka premiowania, w porównaniu do 8% średniej rynkowej. Postawy te tłumaczą liczby odzyskanych łańcuchów dostaw w lodziarstwie, cukiernictwie, czekoladziarstwie, piekarstwie rzemieślniczym i kawie, której wartość we Włoszech szacuje się na 9,5 miliarda euro w 2021 roku.

Italian Exhibition Group pracowało nad internacjonalizacją targów Sigep. Po podpisaniu memorandum pomiędzy Koelnmesse i IEG 15 marca zostały zaprezentowane targi Sigep China. Corrado Peraboni (IEG SpA) i Gerald Böse (Koelnmesse GmbH) ogłosili pierwszą edycję na 19-21 kwietnia 2023 r. w mieście Shenzhen, w World Exhibition & Convention Center.

Czytaj również: Sigep 2020

Zwycięzcy targów SIGEP 2022

Targi Sigep 2022 potwierdziły się jako miejsce wielkich zawodów przed ważnymi międzynarodowymi rywalizacjami. Na czele były narodowe wybory najlepszego lodziarza i cukiernika, którzy wejdą do włoskiej kadry narodowej startującej na Gelato European Cup na Sigep 2023. Przed Gelato World Cup, również na Sigep, w 2024 roku. Zwycięzcy Mistrzostw Włoch Baristów będą brali udział w zawodach w Melbourne w World Coffee Championship 27-30 września.

Sigep Gelato d’Oro w selekcji lody zdobył Rosario Nicodemo. Drugie miejsce zajął Danilo Cinelli, trzecie Francesca Marrari. Sigep Gelato d’Oro w selekcji cukiernicy otrzymał Leandro Faraci. 2. miejsce zajęła Martina Morbidoni, 3. Giuseppe Zippo. Tytuł najlepszego lodziarza roku „Il milgior Gelatiere dell’anno” otrzymał Matteo Grizi. Tytuł „1000 pomysłów na nowy smak lodów roku” otrzymał Paolo Costantini. „Sorbety na Świecie” Marianna Serani. „Memorial Alberto Pica” przyznano smakowi orzech laskowy. Mistrzem Włoch baristów został Matteo Pavoni. Drugi był Davide Spinelli, trzeci Eric Venturi. Gambero Rosso przyznał swoje wyróżnienie dla najlepszych lodziarni. Otrzymała ją lodziarnia Gelateria Fatamorgana z Rzymu, Marii Agnese Spagnuolo, Terra Gelato z Mediolanu, prowadzona przez Massimo Grosso, Pallini z Seregno, braci Pallini oraz Officine del gusto z Pignola Luigiego Buonansegna.

44. edycja Sigep – The Dolce World Expo jednocześnie z ABT Expo odbędzie się w Rimini 21-25 stycznia 2023 r. Wracając tym samym do swojej daty naturalnej.

Opracowano na podstawie materiałów prasowych IEG.

Czytaj także: Italian Exhibition Group: Sigep ewoluuje wraz z włoskimi słodkościami

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz