Gelato Festival World Masters
29 czerwca – 14 lipca odbędą się europejskie eliminacje do finału Gelato Festival World Masters. Konkurs jest organizowany we współpracy z Carpigiani Gelato University oraz Sigep.
Gelato Festival World Masters, czyli międzynarodowy konkurs, który od 2017 roku podróżuje po świecie w poszukiwaniu najlepszych smaków lodów, zmierza do długo oczekiwanych światowych finałów z pięcioma europejskimi rundami kwalifikacyjnymi. Weźmie w nich udział 59 lodziarni z 17 krajów. Wydarzenie, pomimo przerwy spowodowanej pandemią, zdołało przybliżyć publiczności smaki ponad 2500 rzemieślniczych lodów. Miejscem wszystkich pięciu finałów będzie Muzeum Gelato w Anzola Emilia w Bolonii. Prace jurorów na poszczególnych scenach będą też transmitowane na:
- stronie Gelato Festival Europe na Facebooku,
- kanale Gelato Festival na YouTube.
Natomiast finał dla Polski, w którym rywalizuje osiem lodziarni, a zwycięzca kwalifikuje się do finałów światowych, odbędzie się 8 lipca.
warto wiedzieć
Plany na 2021 r.
Podczas targów Sigep w 2020 r. określono kalendarz objazdowej imprezy Gelato Festival World Masters 2021. Tym razem miastami etapowymi cyklu miały być: Florencja, Rzym, Mediolan, Barcelona, Berlin, Londyn, Manchester. Zaplanowano też pięć pokazów konkursowych w USA, a finał przewidziano na wrzesień 2021 r. w Rimini. Na 24 marca 2020 r. wyznaczono wydarzenie Gelato Day, czyli europejski dzień lodów rzemieślniczych. Przy okazji podano interesujące dane dotyczące liczby rzemieślniczych zakładów lodziarskich. Prowadzą Włochy z 39 000 zakładów, ale sami rzemieślnicy oceniają ten stan za niedobry – o wiele za duża konkurencja, powodująca znaczne zmniejszenie rentowności zakładów. Potem są Niemcy, Hiszpania oraz jako czwarta Polska z 2000 zakładami (prawdopodobnie wliczono tu lodziarnie z maszynami typu soft).
Źródło: Primulator.pl
Czytaj także: Owoce kandyzowane nagrodzone