Jak tworzyć receptury piekarskie?

Odpowiednio dobrana receptura jest jednym z zasadniczych warunków otrzymania dobrego produktu finalnego. Wobec tego warto zapoznać się z zasadami prawidłowego procesu technologicznego wypieków oraz wymaganiami zawartymi m.in. w Normach Polskich i Normach Zakładowych.

Chleb jest jednym z podstawowych produktów zbożowych, dostarczającym konsumentom wielu cennych składników odżywczych. Na przestrzeni wieków ulegał przemianom, których celem było zwiększenie jego trwałości oraz dostosowanie cech do zmieniających się preferencji konsumentów. Aby przyspieszyć proces przygotowywania ciasta, do wypieku zaczęto w połowie XIX w. dodawać sprasowane drożdże. Ówczesne receptury mają prosty skład i na ogół zawierają w odpowiednich proporcjach jedynie mąkę, wodę, drożdże i sól.

Obecnie do uzyskania wyrobów o pożądanych cechach jakościowych stosuje się wiele rozmaitych dodatków do mąki, takich jak:

  • tłuszcze,
  • mleko,
  • spulchniacze,
  • ziarna zbóż
  • i wiele innych.

Może Cię także zainteresować: Stabilizatory produktów śmietanowych

Znaczenie wypieków

Produkty oferowane przez piekarnie oraz cukiernie należą do grupy szybko rotujących. Oznacza to, że konsumenci po zrealizowanym zakupie szybko je zużywają, a następnie ponawiają wielokrotnie dany zakup. Nawet kilkakrotnie w ciągu tygodnia. Wypieki jako kategoria produktowa, mają pozy...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz