Jak uniknąć błędów? Produkcja cukiernicza
W celu wyeliminowania błędów przy produkcji wyrobów cukierniczych konieczne jest przestrzeganie na każdym etapie instrukcji technologicznych. Nie tylko surowiec odgrywa kluczową rolę, ale także doświadczenie cukiernika i sprawność urządzeń stosowanych przy wyrobie tych produktów.
Błąd to nieumyślne działanie, które jest niezgodne z zasadami lub założeniami i przynosi złe skutki. Może on być przypadkowy, tzw. błąd losowy, niewynikający z czynników systematycznych, powtarzalnych. Przyczyny powstawania wad pieczywa cukierniczego wynikają z wielu błędów popełnianych w cukiernictwie. Błędy te uzależnione są od wielu czynników, wpływ na nie mają rodzaj surowca, ale przede wszystkim wiedza i doświadczenie cukiernika. Każdy rodzaj ciasta czy też kremu powinien być przygotowany zgodnie z recepturą. Nieodpowiednie dobranie komponentów do produkowanego wyrobu przyczynia się do powstawania błędów w cukiernictwie.
Ciasto parzone
Ciasto parzone otrzymywane jest przez zaparzenie mąki pszennej wrzącą mieszaniną wody z tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajami. Konsystencja ciasta parzonego uzależniona jest od jakości użytej mąki. W procesie zaparzania mąka wiąże dużą ilość wody, co przyczynia się do gęstnienia ciasta. Konsystencję ciast regulować można dodatkiem mniejszej lub większej ilości jaj. Ciasto parzone otrzymane z dobrze zaparzonej mąki nie powinno przylepiać się do ścianek kotła. Czynnikiem spulchniającym jest para wodna, która wytwarza się podczas wypieku. Pamiętać należy, aby blachy przeznaczone do wypieku ciasta parzonego były pokryte odpowiednią warstwą tłuszczu, co zapobiega przyklejaniu się produktów.
Błędy przy sporządzaniu ciasta
Niewłaściwie ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych