Jak wybrać odpowiednią krajalnicę?

Krojenie to jedna z podstawowych czynności w zakładach piekarskich i cukierniczych. Należy zatem wybrać właściwą krajalnicę, która idealnie pokroi produkt według wybranego kształtu i rozmiaru, nie niszcząc go przy tym.

Z punktu widzenia ekonomiki wyrób produktów o większych gabarytach jest bardziej opłacalny niż tych mniejszych. Pociąga to jednak za sobą konieczność czynności krojenia na małe porcje. Z krojeniem mamy do czynienia w piekarniach, cukierniach, pizzeriach, a nawet lodziarniach. Codzienne czynności krojenia mogą w zakładzie pochłaniać stosunkowo sporo czasu – w cukierniach nawet do 20%. Krojenie staje się coraz częściej wymagane, zmieniają się bowiem nawyki konsumentów. Coraz częściej kupuje się mniejsze chleby lub jego kromki, kawałki tortu, odważone kawałki ciast, a nie całe jego bloki, takie jakie wyszły z pieca.

Krojenie ręczne

Krojenie ręczne bardzo często spotykane. Jednak proste noże i radełka są w defensywie. W tym zakresie ciekawym rozwiązaniem jest piłka do poziomego krojenia biszkoptu. Składa się ona z trzech stalowych strun, które można umieszczać na dowolnej wysokości. Innym urządzeniem jest tzw. pralinator, czyli urządzenie składające się z dwóch plastikowych części. Na dolnej, ryflowanej, wykłada się masę do pralin lub marcepan. Dociskając górną część z uchwytami, najpierw uzyskuje się wstęgi pociętego ciasta, a po ponownym docisku: kulki, prostokąty pralin lub marcepanu. Szybsze, ręczne krojenie zapewniają tzw. gitary, urządzenia składające się z rzędu naciągniętych strun stalowych, umocowanych w ramach plastikowych lub aluminiowych.

Taki system jest przydatny do krojenia: żelków, ganaszy, p...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz