Jaki ser do sernika?

Sernik należy do najpopularniejszych polskich ciast. Króluje na stole nie tylko podczas świąt. Prezentujemy charakterystykę serów stosowanych do przygotowania serników.

Poszczególne rodzaje serników różnią się sposobem przygotowania i rodzajem zastosowanych dodatków. Jest wiele odmian sernika, można je wypiekać, przygotowywać na zimno czy nawet gotować. Rodzaj sera wykorzystywanego do przygotowania sernika ma dla tego ciasta szczególne znaczenie. Decyduje o konsystencji ciasta, jego smaku, a także wyglądzie.

Rodzaje serników

Sernik krakowski wypieka się z gęstej masy twarogowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyniu, kaszy manny bądź gotowanych ziemniaków. Do masy dodaje się rodzynki i utartą skórkę pomarańczową. Spód ciast stanowi podpieczone ciasto kruche lub półkruche. Wierzchnią warstwę ciasta posypuje się utartym na tarce ciastem kruchym lub kruszonką. Mogą to być również wałeczki ciasta w postaci kratki. Sernik królewski sporządza się z masy serowej, pieczonej w prostokątnej formie. Na spodzie tego sernika znajduje się warstwa kakaowego ciasta kruchego. Również wierzch sernika pokrywa warstwa kakaowego ciasta, ale utartego na tarce. Bez spodu z ciasta wypieka się sernik wiedeński. Jest to upieczona masa serowa z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W celu przygotowania sernika gotowanego do zmielonego twarogu dodaje się masło utarte z cukrem i żółtkami oraz pianę z białek. Powstałą masę zagotowuje się z proszkiem budyniowym rozmieszanym w mleku.

Sernik nowojorski sporządza się z pełnotłustego białego sera, kwaśnej śmietany, jajek i cukru. Spód sernika stanowią rozdrobnione ciastka zmieszane z masłem. U...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz