SIGEP

22-26 stycznia 2022 r. w Rimini odbędzie się 43. edycja Międzynarodowych Targów Lodziarstwa, Cukiernictwa, Piekarstwa i Kawy Sigep.

Targi Sigep od lat wyznaczają trendy rozwoju przede wszystkim lodziarstwa, ale także cukiernictwa, czekoladziarstwa, piekarstwa oraz kawy. Oczywiście w zakresie sztuki rzemieślniczej. Zawsze są bardzo licznie oblegane przez wizytujących. Liczba wystawiających się firm i paneli dyskusyjnych oraz pokazów jest imponująca: około tysiąca wystawców, ponad setka wydarzeń. Potrzebny jest plan poruszania się po targach. Najciekawszą drogą jest poruszanie się ścieżką wydarzeń oraz pokazów, chodzenie za wielkimi mistrzami.

Edycja 2021

Tradycyjnym terminem targów Sigep była końcówka stycznia. Na przełomie roku organizatorzy poinformowali, że przełożą targi na luty i będą miały one podwójną formułę. Stacjonarnie miały odbyć się tylko dla Włochów, a online dla wszystkich innych. Trzecia fala pandemii zweryfikowała te zamierzenia, ale nie powstrzymała dążeń do organizacji targów. Ostatecznie targi Sigep odbyły się 22-24 marca, dowodząc, że determinacja ludzka oraz rozwój techniki są w stanie pokonać wszelkie bariery. Targi przyjęły formułę online. Utworzono specjalną platformę do komunikacji pomiędzy wystawcami, mediami oraz odwiedzającymi. Platformę utworzono z pomocą Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Cyfry mówią same za siebie. Nie ukazują one realnych wartości zawartych transakcji handlowych, ale pośrednio wskazują na kierunek jakościowych zmian. W targach wzięło udział 250 wystawców. Na platformie targów zaprezentowano 300 wydarzeń, z czego aż 42 kierowanych bezpośrednio przez Sigep. Wydarzenia te wyświetliło 25 000 odbiorców ze 136 krajów. Na platformie „Moja agenda” 268 kupców z 60 krajów w ciągu dni odbyło 2500 spotkań wirtualnych. Dodatkowo rozmowom sprzyjały rzeczywiste biura organizacji digitalnej rozsiane w 30 miejscach świata. Wydarzenia prezentowano w 10 językach, nawiązano 5000 kontaktów handlowych, wysłano 10 000 wiadomości. Akredytację uzyskało 138 dziennikarzy.

Gołym okiem widać, że świat się coraz szybciej zmienia. Sigep 2021 był wielkim przedsięwzięciem. Prezes targów Corrado Perabani na ich zakończenie stwierdził, że były one tak nadzwyczajne, że wierzy, że już nigdy nie będą musiały być powtórzone, jeżeli chodzi o ich online’ową formę. Z pewnością doświadczenie w ich digitalizacji będzie kontynuowane. Targi uzyskają nowy, światowy i bardziej powszechny wygląd. Nic jednak nie zastąpi tego, co cechuje najbardziej włoskie targi: niezliczone, bardzo serdeczne relacje międzyludzkie. Tysiące spotkań nie tylko na polu zawodowym, ale wieczorami w restauracjach, hotelach. Przez ekran komputera nie można się wyściskać ani podać ręki.

Więcej informacji

Czytaj także: Targi w czasach pandemii

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

169,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz