Kopa śląska. Promujmy regionalne polskie smaki!

Kopa śląska jest bardzo popularnym deserem na Śląsku, a może być też ciekawą propozycją w kawiarniach i cukierniach. Prezentujemy jej dzieje, odmiany oraz sprawdzone receptury, niezbędne do przyrządzenia tego niezwykłego deseru.

Półkolisty deser na bazie kokosowych placków, przekładanych kremem, bogaty w bakalie, owoce, głównie ananasy, udekorowany bitą śmietaną z wiórkami czekolady i wzmocniony alkoholem – to tradycyjna kopa śląska. Deser ten jest bardzo popularny w tym regionie, podawany zwłaszcza na wszelkich dużych imprezach rodzinnych, takich jak:

  • wesela,
  • chrzty
  • i komunie.

Jest dużo odmian tego deseru, np. zamiast kokosowych blatów użyć można biszkoptu. Zamiast na talerzu można podać w szklanej misce, tak by było widać poszczególne warstwy. Kopa jest mocno nasączana alkoholem – spirytusem lub ponczem – a im bardziej, tym podobno lepiej. Stąd pojawiają się głosy, że nazwę zawdzięcza nie kształtowi kopca, ale swojemu działaniu „dającego kopa”.

Dzieje kopy śląskiej 

Początki kopy śląskiej datuje się na czasy przedwojenne. Była wtedy daniem wyjątkowym, wykwintnym, przeznaczonym na specjalne okazje. Składniki potrzebne do jej przygotowania, takie jak: kokos, ananas, orzechy czy migdały, nie były wówczas ogólnodostępne i były drogie. Historia deseru jest ściśle związana z pałacem Hegenscheidtów w Ornontowicach, który był wręcz jego wizytówką. Właściciel ziemski zatrudniał w pałacu ludzi z okolic, którzy recepturę przekazywali wśród rodziny i znajomych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu receptura kopy nie zaginęła. Pomimo tego, ż...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz