Kremy czekoladowe i monoporcje

Kremy czekoladowe można przygotować na różne sposoby, zależnie od naszych preferencji. Warto je wykorzystać w cieszących się coraz większą popularnością monoporcjach.

Kremy czekoladowe to kremy przygotowane z dodatkiem serka mascarpone, masła bądź śmietany kremówki. Mogą stanowić deser lub półprodukt do przekładania tortów lub ciast. Charakteryzują się intensywnie czekoladowym smakiem, pięknie ozdabiają wypieki. Rodzajem kremu czekoladowego jest ganach, w którego skład wchodzą dwa składniki – czekolada i śmietanka. Łącząc te składniki, uzyskuje się intensywnie czekoladowy, gładki krem o wszechstronnym zastosowaniu.

Sporządzanie kremów czekoladowych

Krem czekoladowy przygotowuje się ze śmietanki 30% lub 36%. Im więcej tłuszczu zawiera śmietanka, tym powstaje bardziej kremowy wyrób. Najważniejszym etapem przygotowania kremu czekoladowego jest dokładne rozpuszczenie czekolady. W zależności od przepisu można to zrobić, zalewając czekoladę gorącą śmietanką, rozpuszczając ją w rondlu, nad parą wodną lub w mikrofalówce.

Do przygotowania kremu czekoladowego do tortów, ciast z kremem czy babeczek stosuje się białą, mleczną lub gorzką czekoladę, odpowiedni do rodzaju użytej czekolady dodatek słodkiej śmietanki i serek mascarpone. Zagotowaną śmietanką zalewa się kawałki czekolady, masę miesza się powoli, aż czekolada całkowicie się rozpuści i pozostawia do ostygnięcia. Do schłodzonej masy czekoladowo- śmietanowej dodaje się serek mascarpone i miksuje się mikserem do zgęstnienia kremu.

Gęstość kremu zależy od ilości użytej czekolady, im jest ona większa, tym krem czekoladowy jest gęściejszy. Krem czekoladowy z mascarpone przygotowuje się, dodając do podgrzanej śmietany kremówki rozd...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz