Kremy czekoladowe i monoporcje

Kremy czekoladowe można przygotować na różne sposoby, zależnie od naszych preferencji. Warto je wykorzystać w cieszących się coraz większą popularnością monoporcjach.

Kremy czekoladowe to kremy przygotowane z dodatkiem serka mascarpone, masła bądź śmietany kremówki. Mogą stanowić deser lub półprodukt do przekładania tortów lub ciast. Charakteryzują się intensywnie czekoladowym smakiem, pięknie ozdabiają wypieki. Rodzajem kremu czekoladowego jest ganach, w którego skład wchodzą dwa składniki – czekolada i śmietanka. Łącząc te składniki, uzyskuje się intensywnie czekoladowy, gładki krem o wszechstronnym zastosowaniu.

Sporządzanie kremów czekoladowych

Krem czekoladowy przygotowuje się ze śmietanki 30% lub 36%. Im więcej tłuszczu zawiera śmietanka, tym powstaje bardziej kremowy wyrób. Najważniejszym etapem przygotowania kremu czekoladowego jest dokładne rozpuszczenie czekolady. W zależności od przepisu można to zrobić, zalewając czekoladę gorącą śmietanką, rozpuszczając ją w rondlu, nad parą wodną lub w mikrofalówce.

Do przygotowania kremu czekoladowego do tortów, ciast z kremem czy babeczek stosuje się białą, mleczną lub gorzką czekoladę, odpowiedni do rodzaju użytej czekolady dodatek słodkiej śmietanki i serek mascarpone. Zagotowaną śmietanką zalewa się kawałki czekolady, masę miesza się powoli, aż czekolada całkowicie się rozpuści i pozostawia do ostygnięcia. Do schłodzonej masy czekoladowo- śmietanowej dodaje się serek mascarpone i miksuje się mikserem do zgęstnienia kremu.

Gęstość kremu zależy od ilości użytej czekolady, im jest ona większa, tym krem czekoladowy jest gęściejszy. Krem czekoladowy z mascarpone przygotowuje się, dodając do podgrzanej śmietany kremówki rozd...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz