Kremy czekoladowe i monoporcje
Kremy czekoladowe można przygotować na różne sposoby, zależnie od naszych preferencji. Warto je wykorzystać w cieszących się coraz większą popularnością monoporcjach.
Kremy czekoladowe to kremy przygotowane z dodatkiem serka mascarpone, masła bądź śmietany kremówki. Mogą stanowić deser lub półprodukt do przekładania tortów lub ciast. Charakteryzują się intensywnie czekoladowym smakiem, pięknie ozdabiają wypieki. Rodzajem kremu czekoladowego jest ganach, w którego skład wchodzą dwa składniki – czekolada i śmietanka. Łącząc te składniki, uzyskuje się intensywnie czekoladowy, gładki krem o wszechstronnym zastosowaniu.
Sporządzanie kremów czekoladowych
Krem czekoladowy przygotowuje się ze śmietanki 30% lub 36%. Im więcej tłuszczu zawiera śmietanka, tym powstaje bardziej kremowy wyrób. Najważniejszym etapem przygotowania kremu czekoladowego jest dokładne rozpuszczenie czekolady. W zależności od przepisu można to zrobić, zalewając czekoladę gorącą śmietanką, rozpuszczając ją w rondlu, nad parą wodną lub w mikrofalówce.
Do przygotowania kremu czekoladowego do tortów, ciast z kremem czy babeczek stosuje się białą, mleczną lub gorzką czekoladę, odpowiedni do rodzaju użytej czekolady dodatek słodkiej śmietanki i serek mascarpone. Zagotowaną śmietanką zalewa się kawałki czekolady, masę miesza się powoli, aż czekolada całkowicie się rozpuści i pozostawia do ostygnięcia. Do schłodzonej masy czekoladowo- śmietanowej dodaje się serek mascarpone i miksuje się mikserem do zgęstnienia kremu.
Gęstość kremu zależy od ilości użytej czekolady, im jest ona większa, tym krem czekoladowy jest gęściejszy. Krem czekoladowy z mascarpone przygotowuje się, dodając do podgrzanej śmietany kremówki rozd...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych