Krok po kroku wybieramy miesiarkę

Należy pamiętać o różnicach pomiędzy ręczną a maszynową obróbką ciasta oraz zróżnicowaniu asortymentu produkcji. Nie każda miesiarka potrafi skopiować delikatność i moc rąk ludzkich. W artykule podpowiadamy, jak wybrać miesiarkę pasującą do swoich potrzeb.

 1.  Relacja ilości mąki do wchłoniętej wody i temperatura obrabianego ciasta 

Wybierając odpowiednią miesiarkę, warto zastanowić się nad tymi dwoma parametrami:

  • Parametrem wymagającym regulacji jest relacja ilości mąki do wchłoniętej wody. Są to podstawowe surowce i głównym zadaniem miesiarek jest prawidłowe oraz stałe ich wymieszanie. Do połączenia przyczynia się gluten znajdujący się w mące, który wchłania wodę. Efekt finalny procesu miesienia powinien wyrażać się w optymalnej dla założonych celów odnośnie do cech produktu końcowego równowadze uplastycznienia ciasta, kosztem zmniejszenia jego sprężystości.
  • Drugim istotnym parametrem jest temperatura obrabianego ciasta. Podczas energicznych obrotów ciasto ma tendencję do niepożądanego wzrostu temperatury. Przegrzanie ciasta niszczy jego strukturę, sprawiając trudności w dalszej obróbce. Bogactwo asortymentu pieczywa i ciast wymaga w odniesieniu do założonego efektu końcowego stosowania zróżnicowanych temperatur, wydajności, a także gęstości ciasta. Z tego powodu konieczne jest precyzyjne wyliczenie temperatury ciasta, która jest wypadkową trzech temperatur: pomieszczenia zakładu, mąki i wody. 

 2.  Stopień zapełnienia dzieży oraz określenie czasu w procesie miesienia

Miesiarki składają się z: dzieży, narzędzia mieszającego, kon...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz