Kryteria wyboru krajalnic i maszyn do pakowania
Decydując się na zakup krajalnicy czy maszyny do pakowania, należy zwrócić uwagę na istotne cechy maszyn, które w znaczny sposób usprawnią czynności krojenia i pakownia. Prezentujemy najważniejsze aspekty, które ułatwią ten wybór.
Czytaj również: Charakterystyka urządzeń do ubijania mas
KRAJALNICE
Jakie trudności mogą wystąpić z krojeniem mechanicznym?
Największym wyzwaniem dla krajalnic jest twarda struktura całości masy produktu lub jej części. Dotyczy to produktów z ziarnami i krokantem służącym do dekoracji powierzchni. Mogą one osadzać się na nożu, zamiast ulec pokrojeniu. Nie każda krajalnica jest przydatna do pracy z chlebem żytnim lub z ziarnami. Innym problemem mogą być materie charakteryzujące się lepkością, np. galaretki. Trudności z krojeniem występują zarówno z produktami bardzo zimnymi, jak i tymi zbyt ciepłymi.
Od czego zależy skuteczność krojenia?
Skuteczność krojenia jest pochodną siły nacisku narzędzia tnącego i zależy od jego twardości, a także ostrości oraz od różnicy temperatur pomiędzy materią krojoną i narzędziem do krojenia. Dodatkowym uwarunkowaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownika, szczególnie przy posługiwaniu się krajalnicami samoobsługowymi. Ważne są też poziom hałasu, jaki emituje urządzenie podczas pracy oraz praktyczność w zakresie utrzymania porządku sanitarnego. Nie można bagatelizować cz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych