Kształtowanie chleba

Kształtowanie ciasta na pieczywo zachodzi bezpośrednio przed jego ostatecznym rozrostem, a następnie wypiekiem. Gotowe pieczywo może przybierać różną formę w zależności od m.in. rodzaju produktu, kraju czy tradycji.

Obecnie piekarze na całym świecie stosują wiele różnych technik, dzięki którym uzyskują określony kształt wypieku. Ciasto można kształtować ręcznie i mechaniczne. W przemyśle piekarskim często są stosowane maszyny, które dzielą ciasto na jednakowe części, a następnie nadają im określony kształt. Zaliczamy do nich m.in. dzielarko-zaokrąglarki.

Formowanie ciasta na pieczywo wpływa nie tylko na walory estetyczne produktu końcowego. W trakcie tego procesu rozciągamy ciasto, tworząc napięcie w siatce glutenowej. W konsekwencji chleb zachowuje określony kształt podczas końcowego rozrostu oraz wypieku. Poza tym zamykamy w nim gazy, które wpływają na jego większą objętość. Podczas pieczenia bochenek nieco rozszerza się na boki i rośnie do góry. Dodatkowo warto również zaznaczyć, że miękisz takiego pieczywa odznacza się z reguły równomierną porowatością.

Kształtowanie ciasta chlebowego

Kształtowanie ciasta chlebowego czy bułkowego możemy podzielić na kształtowanie wstępne, a także końcowe. Tę pierwszą czynność piekarz wykonuje po fermentacji, a także po podziale ciasta na równe części. Ma ona na celu ułatwić uzyskanie ostatecznej formy wypieku, która powstaje podczas kształtowania końcowego.

Pieczywo zazwyczaj występuje w okrągłym (fr. boule) lub podłużnym kształcie (fr. batard). Jednak niekiedy nadaje mu się wyjątkowo oryginalny wygląd, który wyróżnia się na ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz