Kształtowanie chleba

Kształtowanie ciasta na pieczywo zachodzi bezpośrednio przed jego ostatecznym rozrostem, a następnie wypiekiem. Gotowe pieczywo może przybierać różną formę w zależności od m.in. rodzaju produktu, kraju czy tradycji.

Obecnie piekarze na całym świecie stosują wiele różnych technik, dzięki którym uzyskują określony kształt wypieku. Ciasto można kształtować ręcznie i mechaniczne. W przemyśle piekarskim często są stosowane maszyny, które dzielą ciasto na jednakowe części, a następnie nadają im określony kształt. Zaliczamy do nich m.in. dzielarko-zaokrąglarki.

Formowanie ciasta na pieczywo wpływa nie tylko na walory estetyczne produktu końcowego. W trakcie tego procesu rozciągamy ciasto, tworząc napięcie w siatce glutenowej. W konsekwencji chleb zachowuje określony kształt podczas końcowego rozrostu oraz wypieku. Poza tym zamykamy w nim gazy, które wpływają na jego większą objętość. Podczas pieczenia bochenek nieco rozszerza się na boki i rośnie do góry. Dodatkowo warto również zaznaczyć, że miękisz takiego pieczywa odznacza się z reguły równomierną porowatością.

Kształtowanie ciasta chlebowego

Kształtowanie ciasta chlebowego czy bułkowego możemy podzielić na kształtowanie wstępne, a także końcowe. Tę pierwszą czynność piekarz wykonuje po fermentacji, a także po podziale ciasta na równe części. Ma ona na celu ułatwić uzyskanie ostatecznej formy wypieku, która powstaje podczas kształtowania końcowego.

Pieczywo zazwyczaj występuje w okrągłym (fr. boule) lub podłużnym kształcie (fr. batard). Jednak niekiedy nadaje mu się wyjątkowo oryginalny wygląd, który wyróżnia się na tle innych produktów piekarskich. Możemy do nich zaliczyć między innymi takie wypieki jak:

  • Bagietka – to popularny francuski pszenny wypiek. Odznacza się wyjątkową długością, która wynosi zazwyczaj około 0,5-0,6 m. Jednak warto zaznaczyć, że może ona osiągać nawet jeden metr. W skład tego tradycyjnego francuskiego wypieku powinny z reguły wchodzić tylko cztery składniki: woda, drożdże, mąka, a także sól.
  • Fougasse – to francuskie pieczywo pochodzące z Prowansji. Jego korzenie sięgają nawet starożytnego Rzymu. Fougasse wyróżnia się wyjątkowo pięknym kształtem liścia. Niekiedy wypieka się go z dodatkiem ziół, cebuli, pomidorów czy oliwek.
  • Mafalda – to włoski wypiek, który jest wyjątkowo sławny na Sycylii. Pieczywo występuje zazwyczaj w kształcie przypominającym spiralę. W jego skład oprócz wody oraz drożdży wchodzą takie składniki jak mąka z pszenicy durum czy sezam.
  • Couronne Bordelaise (z fr. Korona Bordeaux) – to regionalny chleb, który pochodzi z Francji. Kształt tego wypieku przypomina koronę.
  • Ka’ak – to tradycyjny libański chleb pszenny pokryty dużą ilością sezamu. Wyróżnia się on oryginalnym kształtem torebki. Pieczywo ma wyjątkowo chrupiącą skórkę, a także delikatny miękisz. Niekiedy przygotowuje się je w wersji słodkiej. 
  • Main de Nice (z fr. Ręka Nicei) – to regionalny pszenny chleb, który jest znany w południowo-wschodniej części Francji. Jego kształt przypomina dłoń z czterema palcami. Okazuje się, że symbolizuje on doliny rzeczne znajdujące się na terenie Alp Nadmorskich.

Może Cię także zainteresować: Sytuacja w branży pod koniec 2022 roku

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz