Lemon curd. Bogactwo i wyrazistość smaku

Lemon curd to cytrynowy krem, który można wykonać w prosty i szybki sposób. Deser jest znany i ceniony na całym świecie. Przedstawiamy historię, a także receptury na wykonanie tego słodko-kwaśnego kremu.

Lemon curd to gęsty, aromatyczny krem o pięknym, żywym, żółtym kolorze. Nadaje się zarówno do smarowania tostów, ciastek, jak i nadziewania, przekładania ciast oraz wszelkich deserów. Jest łatwy do przygotowania i nie wymaga wielu składników. Jest on znany również jako lemon cheese, co w wolnym tłumaczeniu oznacza cytrynowy twaróg lub cytrynowy ser.

Historia lemon curd

Lemon curd pochodzi z Anglii, gdzie już w XIX w. był bardzo popularny. Początkowo przygotowywano go w domu, w małych ilościach, gdyż nie można było go przechowywać tak długo, jak np. marmoladę. Używany był głównie do smarowania kanapek, tostów, ciasteczek, biszkoptów czy tradycyjnych kruchych bułeczek, czyli scones. Scones posmarowane lemon curd były podawane najczęściej do popołudniowej herbaty. Dzisiaj nadaje się on doskonale do nadziewania przeróżnych wypieków, rogalików, babeczek, ciast i ciasteczek, np. do tart, tartaletek. Może być dodawany do jogurtów czy do deserów na łyżkę, np. podając z bitą śmietaną, budyniem czy kremem cukierniczym.

Przykładowym deserem z wykorzystaniem lemon curd jest mus. Przygotowuje się go, mieszając lemon curd razem z bitą śmietaną (z odrobiną żelatyny) i bezą włoską z białek oraz syropem cukrowym. Gotową masę układa się w szklaneczkach i odstawia do stężenia. Jednym z bardziej popularnych ciast w Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych był niegdyś lemon meringue pie, czyli ciasto z nadziedziem lemon curd przykryte bezą.

Różnorodność kremu

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz