Literkowe ciasto Pâte sablée w niezwykłej odsłonie
Ciastka w formie alfabetu stały się hitem ostatnich tygodni wśród cukierników. Proste kruche ciasto zwane pâte sablée oraz lekki krem śmietanowy mogą być modyfikowane w dowolny sposób. Pięknie udekorowane ciastka są idealnym pomysłem na wiosnę.
Składniki na ciasto
200 g masła
1 jajko
żółtko
350 g mąki
90 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Masło ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszyste, następnie dodajemy mąkę, naprzemiennie ze zmąconymi jajami. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do schłodzenia na ok. 4 godz. Ciasto możemy modyfikować, dodając kakao czy mąkę migdałową lub kokosową.
Składniki na lemon curd
(maślany krem cytrynowy o dość zwartej konsystencji, który nadaje się do smarowania, wypełniania i łączenia np. ze śmietaną)
2 jajka
żółtko
140 g cukru
60 g masła
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania
Startą skórkę i sok mieszamy w garnuszku z cukrem, a także masłem. Podgrzewamy do gładkiej konsystencji, następnie dodajemy jajka i wciąż mieszamy, aż do zgęstnienia masy. Następnie chłodzimy.
Składniki na krem na bazie śmietany z dodatkiem budyniu waniliowego
500 ml śmietany 33%
50 g stabilizatora neutralnego do śmietany
200 g zrobionego budyniu wani...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych