Literkowe ciasto Pâte sablée w niezwykłej odsłonie

Ciastka w formie alfabetu stały się hitem ostatnich tygodni wśród cukierników. Proste kruche ciasto zwane pâte sablée oraz lekki krem śmietanowy mogą być modyfikowane w dowolny sposób. Pięknie udekorowane ciastka są idealnym pomysłem na wiosnę.

Składniki na ciasto

200 g masła
1 jajko
żółtko
350 g mąki
90 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszyste, następnie dodajemy mąkę, naprzemiennie ze zmąconymi jajami. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do schłodzenia na ok. 4 godz. Ciasto możemy modyfikować, dodając kakao czy mąkę migdałową lub kokosową.

Składniki na lemon curd

(maślany krem cytrynowy o dość zwartej konsystencji, który nadaje się do smarowania, wypełniania i łączenia np. ze śmietaną)

2 jajka
żółtko
140 g cukru
60 g masła
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania

Startą skórkę i sok mieszamy w garnuszku z cukrem, a także masłem. Podgrzewamy do gładkiej konsystencji, następnie dodajemy jajka i wciąż mieszamy, aż do zgęstnienia masy. Następnie chłodzimy.

Składniki na krem na bazie śmietany z dodatkiem budyniu waniliowego

500 ml śmietany 33%
50 g stabilizatora neutralnego do śmietany
200 g zrobionego budyniu wani...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz