Crusellas światowym mistrzem czekolady
31 października 2022 r., Paryż – Lluc Crusellas z Hiszpanii został koronowany na Światowego Mistrza Czekolady w Paryżu na Salon du Chocolat, wraz z zaszczytem nazywania siebie najlepszym rzemieślnikiem czekolady na świecie przez następne trzy lata. Oprócz upragnionego tytułu, Crusellas wygrywa również ekskluzywną współpracę z czekoladowymi szefami ze znanego na całym świecie luksusowego domu towarowego Harrods w Londynie. Crusellas podbił nie tylko serca jurorów, ale i widzów w domu, którzy przyznali mu publiczną nagrodę #WOW. Srebro i brąz wywalczyli Antoine Carréric z Francji i Nicolas Nikolakopoulos z Grecji.
ANTOINE CARRÉRIC (FRANCJA) I NICOLAS NIKOLAKOPOULOS (GRECAJ) ZAJĘLI 2 I 3 MIEJSCE.
World Chocolate Masters (WCM) to jedyny światowy konkurs poświęcony prezentacji talentów artystycznych światowej klasy profesjonalistów w dziedzinie gastronomii, cukiernictwa i czekoladziarstwa. Od swojego powstania w 2005 roku WCM stara się odsłonić to, co świat zobaczy w przyszłości w ladach cukierniczych i półkach z czekoladą. Tym bardziej w przypadku tegorocznej edycji, odbywającej się pod hasłem #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE.
Po intensywnych trzech dniach w Salon du Chocolat w Paryżu, Lluc Crusellas z Hiszpanii przywiezie do domu tytuł World Chocolate Master. Zdobył uznanie jury, któremu przewodniczył cukiernik i gwiazda „Szkoły Czekolady” Netflixa. Amaury Guichon, zmysłowymi kreacjami, które podkreślały jego dbałość o szczegóły, kreatywność i znajomość smaku. Ostatniego dnia Crusellas był w stanie zaprezentować brioszkę bez cukru z użyciem enzymu. Niesamowita innowacja, która zaskoczyła sędziów.
W ramach nagrody głównej Crusellas skorzysta również z ekskluzywnego współtworzenia z czekoladowymi szefami z luksusowego domu towarowego Harrods. Rezultat tej wyjątkowej współpracy zostanie zaprezentowany w słynnym luksusowym londyńskim domu towarowym wiosną przyszłego roku.
„To niesamowite uczucie zdobyć tytuł World Chocolate Master po wielu miesiącach treningów. Nie tylko dla mnie, ale dla całego zespołu, który wspierał mnie w tej drodze. Absolutnie marzyłem o zdobyciu tytułu, ale nigdy się tego nie spodziewałem, a możliwość zabrania nagrody do domu jest niesamowita. To nagroda nie tylko dla mnie, ale dla całego sektora zawodowego w moim kraju.”
„W World Chocolate Masters zawsze chodziło o przesuwanie granic czekoladowego rzemiosła na nowe wyżyny. Podczas tegorocznego konkursu Crusellas wyznaczył zupełnie nowy standard innowacyjności i kreatywności” – powiedział Amaury Guichon, przewodniczący jury WCM. „Wśród zaciętej rywalizacji tytuł Mistrza Świata Czekolady, który Crusellas zabierze do domu, jest hołdem dla umiejętności, pomysłowości i wizji, które wykazał podczas finału. W ograniczonym czasie podejmowanie ryzyka było wyzwaniem, ale wyróżniało go na tle konkurencji”.
Uzupełniając podium, Antoine Carréric z Francji i Nicolas Nikolakopoulos z Grecji zdobyli srebrny i brązowy medal.
Crusellas podbił również serca publiczności
World Chocolate Masters były tegorocznym hitem online. Setki tysięcy fanatyków czekolady z całego świata oglądało transmisję na żywo, aby z bliska śledzić konkurencję i masowo głosować na swojego faworyta.
Ostatecznie Crusellas zdobył główną nagrodę zarówno jury, jak i widzów. Jego oszałamiająca witryna #wow przedstawiała świat w niebezpieczeństwie. Z pięknie wyrzeźbionym słoniem stojącym na spalonej ziemi, ukazującym dwie możliwe strony przyszłości. Wcześniej w konkursie drużyna Hiszpanii zrobiła niespodziankę odwiedzającym Salon du Chocolat – rozdając szczęśliwym miłośnikom czekolady wyrzeźbiony żeton 3D.
Czytaj także: Modelowy Sklep na Targach RetailShow 2022
Pierwsza dziesiątka Światowego Finału WCM 2022:
- Lluc Crusellas (Spain), 434p
- Antoine Carréric (France), 405p
- Nicolas Nikolakopoulos (Greece), 404p
- Anna Gerasi (Italy), 382p
- Christophe Rull (US), 381p
- Dongsuk Kim (Korea), 377p
- Joro Tanaka (Japan), 375p
- Togo Matsuda (Belgium), 370p
- Jacky Lung (China), 356p
- Igor Zaritskyi (Poland), 337p
Przeżyj ponownie zmagania
Możesz ponownie przeżyć czekoladową fantazję na stronie internetowej World Chocolate Masters. Zawierającej wszystkie kreacje, przepisy, a także najważniejsze informacje zza kulis, które celebrują oszałamiającą pracę wszystkich 18 finalistów w tej edycji 2022.
Zwycięzcy World Chocolate Masters od 2005 roku to między innymi Davide Comaschi z Włoch, Vincent Vallée z Francji, a także Frank Haasnoot z Holandii, których zmysłowe projekty, wszechstronność i talent ożywiają każdego dnia miłośników czekolady.